ГоловнаПолітика

Суд дозволив заочне переслідування колишнього керівництва ДПЗКУ

Ігор Якубович і його заступник привласнили 177 млн грн.

Суд дозволив заочне переслідування колишнього керівництва ДПЗКУ
Игорь Якубович
Фото: www.bagnet.org

Печерський райсуд Києва в понеділок дозволив Генпрокуратурі розпочати заочне переслідування колишнього начальника Державної продовольчо-зернової корпорації і одного з його заступників.

Про це повідомляє прес-служба наглядового відомства.

Кримінальне провадження проти колишнього голови правління ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" Ігоря Якубовича і його заступника відкрито за ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах) КК України. Справу почали розслідувати на початку цього року. Тоді ж Якубовича і його заступника оголосили в розшук.

"Як встановлено досудовим розслідуванням, останні, зловживаючи своїм службовим становищем, заволоділи грошовими коштами в розмірі понад 177 млн грн, отриманими ПАТ "ДПЗКУ" від фінансової установи іноземної держави за кредитним договором і під державні гарантії для фінансування проектів у галузі сільського господарства", - сказано в повідомленні.

Варто зазначити, що 2012 року ДПЗКУ домовилася з Експортно-імпортним банком Китаю про постачання зерна до Китаю протягом 15 років. У рамках угоди Україна зобов'язалася закупити в Китайської національної корпорації машинної промисловості китайських товарів на $1,5 млрд.

Після отримання дозволу суду Генпрокуратура відповідно до розділу 24-1 КПК розпочала спеціальне досудове розслідування у цьому провадженні.

Ч. 5 ст. 191 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, на початку 2015 року Кримінальний процесуальний кодекс України було доповнено розділом 24-1, яким передбачено процедуру спеціального досудового розслідування (in absentia), це можливість заочного засудження, якщо особа перебуває в міждержавному або міжнародному розшуку.

Заочні процеси вже розпочато проти екс-міністра охорони здоров'я Раїси Богатирьової, колишнього заступника міністра доходів і зборів Андрія Ігнатова та колишнього президента Віктора Януковича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram