ГоловнаПолітика

Клімкін пояснив, чому важливо, щоб трибунал стосовно МН17 створила РБ ООН

Таке рішення обов'язкове для виконання.

Клімкін пояснив, чому важливо, щоб трибунал стосовно МН17 створила РБ ООН
Фото: EPA/UPG

Винесення питання про створення трибуналу для розслідування катастрофи МН17 на Генасамблею ООН дасть політичне рішення, але не матиме зобов'язувальної сили.

Про це сказав в ефірі "Свободи слова" на ICTV міністр закордонних справ Павло Клімкін, повідомляє Українська правда.

Він запевнив, що механізм створення міжнародного трибуналу "обов'язково знайдеться".

"Ідея трибуналу - це ідея створення незалежного та підзвітного Радбезу ООН органу. Якщо Росія не хоче його створювати, то цим вона визнає, що винувата. Але це політичне визнання. Ідея створення трибуналу під егідою Ради Безпеки дуже важлива, тому що це забезпечить те, що її рішення будуть мати зобов'язувальний характер", - пояснив Клімкін.

Міністр розповів, що зараз розглядається ідея винесення цього питання на Генасамблею ООН, але це буде лише "політичне визнання", а Україна та її партнери хочуть, щоб рішення трибуналу були обов'язковими для виконання.

Нагадаємо, Росія на засіданні РБ ООН застосувала вето на резолюцію з приводу створення міжнародного трибуналу для розслідування збиття літака Малазійських авіаліній "Боїнг-777" рейсу MH17 над територією України 17 липня 2014 року і загибелі 298 осіб.

Раніше Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна звернулися до Радбезу ООН з проханням створити міжнародний трибунал для притягнення до відповідальності винуватих у катастрофі рейсу МН17.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram