ГоловнаПолітика

Турчинов закликав до реформи ООН

Секретар РНБО звинуватив Росію у зловживанні правом вето

Турчинов закликав до реформи ООН
Фото: rnbo.gov.ua

Глава РНБО Олександр Турчинов заявив, що учорашнє голосування у Радбезі ООН показало, що Організація Об'єднаних Націй потребує реформи.

Турчинов вважає, що Росія зловжила своїм правом вето і зробила це не вперше. "Так само блокувалися резолюції ООН щодо захоплення Криму, війни на Донбасі, про введення миротворчих підрозділів для припинення військових дій", - зазначив секретар РНБО.

На його думку, це має стати приводом внесення змін до Статуту ООН. "Не може застосовувати право вето країна за рішенням, яке стосується її злочину. Інакше відбувається повна дискредитація і параліч Радбезу ООН. Україна і країни, громадяни яких постраждали унаслідок теракту [крах рейсу MH17], повинні внести відповідні пропозиції щодо зміни Статуту ООН", - цитує Турчинова прес-служба РНБО.

Він вважає, що з 1945 року минуло дуже багато часу, і Статут треба привести у відповідність із сучасними викликами.

Нагадаємо, представники української влади не вперше висувають таку пропозицію. У лютому цього року постпред України в ООН Юрій Сергєєв висловив думку, що організація втратила дієздатність і Раду Безпеки ООН слід реформувати.

Водночас, позбавити Росію права вето у Радбезі ООН практично неможливо. Згідно зі 108-ю статтею статуту організації, для ухвалення такого рішення знадобиться не тільки згода двох третин членів Генасамблеї, але і його ратифікація всіма постійними членами Радбезу, в тому числі самою РФ.

У Радбезі ООН правом вето володіють п'ять постійних членів - Росія, Китай, США, Великобританія і Франція. Загалом до складу Радбезу входять 15 держав - п'ять постійних і 10 непостійних, які обираються Генасамблеєю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram