ГоловнаСуспільствоВійна

ОБСЄ просить гарантувати безпеку спостерігачам на Донбасі

За мінськими домовленостями, сторони зобов'язалися гарантувати безпеку і свободу пересування спостерігачам.

ОБСЄ просить гарантувати безпеку спостерігачам на Донбасі
Фото: rbc.ua

Усі сторони конфлікту на сході України відповідальні за безпеку спостерігачів ОБСЄ і гарантування їм безперешкодного допуску в регіоні.

Про це йдеться в

оприлюдненій заяві голови ОБСЄ, міністра закордонних справ Сербії Івіци Дачича.

«Я стривожений і дуже стурбований інцидентами в Щасті 26 липня і Широкиному 27 липня, особливо, коли здається, що цілилися в наших неозброєних, цивільних спостерігачів», - зазначив він.

За його словами,

співробітника місії ОБСЄ, якого поранили під час інциденту в Широкиному, вже виписали з лікарні.

«Я категорично засуджую будь-які інциденти чи акції, спрямовані на перешкоджання діяльності СММ», - наголосив Дачич.

Він зазначив, що всі сторони конфлікту, відповідно до Мінських домовленостей, зобов'язалися гарантувати безпеку і свободу пересування спостерігачам ОБСЄ.

Діючий голова ОБСЄ нагадав про термінову необхідність повністю дотримуватися режиму припинення вогню, продовжити відведення важкого озброєння і налагоджувати політичний діалог у рамках Мінських угод.

«ОБСЄ - єдина організація, яка може моніторити ситуацію з безпекою і достовірно верифікувати відведення важкого озброєння з метою деескалації та нормалізації ситуації», - сказав Дачич.

Нагадаємо, що минулого четверга в Донецьку протестувальники пошкодили 30 автомобілів ОБСЄ. Минулої неділі в районі Щастя 5 спостерігачів ОБСЄ потрапили під 90-хвилинний мінометний обстріл, а в понеділок патруль ОБСЄ обстріляли з гранатометів і стрілецької зброї в Широкиному.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram