ГоловнаПолітика

Суд у Криму продовжив арешт заступника голови Меджлісу

Суд вирішив залишити Ахтема Чийгоза під вартою до 19 листопада.

Суд у Криму продовжив арешт заступника голови Меджлісу
Ахтем Чийгоз

Київський районний суд Сімферополя в окупованому Росією Криму продовжив до 19 листопада термін арешту заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, звинуваченого в організації та участі в масових заворушеннях під час мітингу біля Верховної Ради АР Крим 26 лютого 2014 року.

Про це повідомляють на офіційній сторінці Меджлісу у Facebook.

"Розглянувши клопотання слідчого Слідчого комітету РФ, суд вирішив залишити Ахтема Чийгоза під вартою на три місяці і 21 добу, тобто до 19 листопада 2015 року", - повідомили в Меджлісі.

Під час судового засідання заступник голови Меджлісу заявив, що його народ не для того так тяжко повернувся на Батьківщину, щоб сьогодні їхати з Криму, і сам він такого наміру не мав і не має.

"Сьогодні сподіватися на те, що суд буде об'єктивний, коли мова йде про політичне замовлення, не випадає", - сказав він.

Постанову суду про продовження терміну арешту Чийгоза його рідні та друзі, присутні в залі, зустріли вигуками "Ганьба!".

"Сьогодні ми вкотре переконалися в політичній вмотивованості арешту Ахтема Чийгоза. Представник прокуратури вкотре на суді дозволив собі знехтувати презумпцією невинуватості і говорити про доведеність провини Чийгоза, хоча суду по суті справи ще не було", - заявив перший заступник голови Меджлісу Наріман Джелял, коментуючи рішення суду.

"Одним з аргументів слідства стосовно продовження арешту Ахтема Чийгоза є його постійні контакти з лідерами кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим і Рефатом Чубаровим - що це, як не відверта політика, прагнення припинити ці контакти, ізолювавши одного з впливових кримськотатарських політиків", - додав Джелял.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року під кримським парламентом відбувся організований Меджлісом мітинг кримських татар і проукраїнських активістів, які виступали проти закликів проросійських сил до відокремлення Криму від України. Їм протистояли прихильники партії "Русское единство" на чолі з нинішнім самопроголошеним головою Криму Сергієм Аксьоновим. Під час акції між протиборчими силами сталася бійка.

29 січня в Криму представники Слідчого комітету РФ затримали заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза за підозрою в організації й участі в масових заворушеннях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram