ГоловнаПолітика

Конституційний Суд почав розглядати поправки до Конституції

КС оцінить зміни у частині децентралізації

Конституційний Суд почав розглядати поправки до Конституції
Фото: informator.su

Конституційний Суд у формі письмових слухань почав оцінювати конституційність законопроекту про внесення змін до Конституції в частині децентралізації.

Про це повідомила прес-служба КС.

Слухання почалося о 10:00. Як повідомили у прес-службі, голова КС Юрій Баулін не буде присутнім на засіданні, оскільки його ушпиталено унаслідок ДТП у Полтавській області.

Згідно з законопроектом про децентралізацію, систему адміністративно-територіального устрою України складатимуть громади, райони і регіони. При цьому територію України поділять на громади, які є первинною одиницею у системі адміністративно-територіального устрою країни. Територіальна громада може складатися з жителів одного населеного пункту або кількох населених пунктів, з яких вона створена.

Громада здійснює місцеве самоврядування безпосередньо шляхом місцевих референдумів, через систему органів місцевого самоврядування та в інших формах, визначених законом. Районні та регіональні ради та їхні виконавчі комітети також вважаються органами місцевого самоврядування.

У разі ухвалення головою органу місцевого самоврядування або місцевою радою антиконституційного рішення, або акта, загрозливого для державного суверенітету, територіальної цілісності або національної безпеки, президент має право зупинити дію такого акту. Одночасно глава держави має звернутися в КС, призупинити повноваження ради та призначити тимчасового державного уповноваженого.

Якщо КС визначить рішення органів місцевого самоврядування конституційним - президент муситиме скасувати свій акт, інакше Рада за поданням президента припинить повноваження органу місцевого самоврядування і призначить позачергові вибори.

Також передбачається заснування інституту префектів замість місцевих державних адміністрацій.

Префект здійснюватиме нагляд за дотриманням Конституції і законів органами місцевого самоврядування, координуватиме діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади, здійснюватиме нагляд за дотриманням ними Конституції та законів, забезпечуватиме виконання державних програм.

Префект матиме право у порядку, визначеному законодавством, видавати акти обов'язкові до виконання на відповідній території, якщо такі акти будуть суперечити Конституції і законам - їх може скасувати президент або Кабінет Міністрів.

Крім того, проект передбачає, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях у Донецькому і Луганському регіонах визначаються окремим законом.

Нагадаємо, 16 липня Верховна Рада попросила КС оцінити конституційність законопроекту про внесення змін до Конституції в частині децентралізації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram