ГоловнаПолітика

Кабмін назвав переможця голосування щодо Антикорупційного агентства

Члена конкурсної комісії обирали читачі LB.ua, УП і "Фокуса".

Кабмін назвав переможця голосування щодо Антикорупційного агентства
Владимир Мартыненко
Фото: facebook.com/volodimir.martinenko

В інтернет-голосуванні за кандидата, який займе місце в конкурсній комісії Антикорупційного агентства від уряду, переміг Володимир Мартиненко - голова громадського об'єднання "Центр запобігання та протидії корупції".

Про це на брифінгу сказав заступник міністра Кабміну Роман Греба.

На наступному засіданні Кабінету Міністрів Мартиненка буде розглянуто як кандидата від уряду.

Кабмін проводив голосування 23 липня на сайтах LB.ua, "Українська правда" та "Фокус".

Варто зазначити, що громадське об'єднання "Центр запобігання та протидії корупції" не має стосунку до "Центру протидії корупції" Віталія Шабуніна та Олексія Шалайського.

Крім Мартиненка, на місце в конкурсній комісії претендували директор Комітету виборців України Наталія Линник, заступник голови громадської організації "Ні хабарництву! Я не даю і не беру хабарів!" Сергій Карманович, керівник відділу соцзахисту та захисту прав і свобод громадян "Всеукраїнського союзу" (союз громадських об'єднань ветеранів військової служби та правоохоронних органів) Олександр Зубков, генерал-лейтенант у відставці, голова Фонду ветеранів зовнішньої розвідки Леонід Рожен.

Нагадаємо, в Антикорупційному агентстві, основним повноваженням якого стане аналіз та перевірка декларацій про доходи держслужбовців, моніторинг їх способу життя, буде п'ять членів. Їх відбере спеціальна конкурсна комісія. Однак формування цієї комісії супроводжувалося скандалом.

До її складу увійшли заступник міністра Кабінету Міністрів Роман Греба, представник президента в Кабміні Олександр Данилюк, голова Нацагентства з питань держслужби Костянтин Ващенко, представники громадських організацій "Фонд "Відкрите суспільство" Роман Вереша, "Україна ХХI" - Олег Самусь, "Інститут світової політики" - Віктор Шлінчак, "Молодіжне об'єднання Львівський Євромайдан" - Олександр Ружицький. Водночас Верховна Рада не заповнила свою квоту, відмовившись підтримати кандидатуру виконавчого директора Transparency Іnternational Олексія Хмари.

Після цього Transparency International оскаржила результати відбору членів конкурсної комісії в суді. За даними організації, квоту громадських організацій заповнили людьми, підконтрольними Кабміну (і зокрема нібито Роману Гребі), а призначення Хмари заблокували представники партії "Народний фронт".

Представник Президента у комісії Олександр Данилюк заявив, що не братиме участі у засіданнях комісії, поки скандал не закінчиться. Таким чином, робота конкурсної комісії виявилася заблокованою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram