ГоловнаЕкономікаБізнес

СБУ звинуватила російського олігарха у знищенні ЗАлКу

Дії "РусАла" визнали диверсією.

СБУ звинуватила російського олігарха у знищенні ЗАлКу
Фото: sbu.gov.ua

Служба безпеки України порушила кримінальну справу за статтею "Диверсія" у зв'язку з виявленими фактами вивезення обладнання Запорізького алюмінієвого комбінату його колишніми власниками.

"Основні потужності комбінату були зупинені росіянами (підприємство належало "РусАлу" Олега Дерипаски, - LB.ua) ще в 2011 році нібито через нерентабельність виробництва. Влітку минулого року власники ЗАлК остаточно зупинили випуск продукції. Незважаючи на рішення судів різних інстанцій про повернення акцій комбінату у власність держави, російські власники паралельно з оскарженням судових рішень почали демонтаж елементів технологічного обладнання з ВАТ "ЗАлК". Правоохоронці встановили, що з грудня 2014 по червень 2015 року з комбінату вивезено майна більш ніж 100 млн гривень", - йдеться в повідомленні СБУ.

У червні, вже після того як підприємство було остаточно націоналізовано, спецслужба блокувала нову спробу вивезення устаткування з комбінату.

Нагадаємо, в 2001 році Фонд держмайна продав ЗАлК компанії "АвтоВАЗ-Інвест", за умовами договору інвестор мав заплатити 380 млн грн за акції, а також погасити борги заводу в розмірі 75 млн доларів перед Укрексімбанком. Проте "АвтоВАЗ-Інвест", а також кіпрська Velbay Holdings, на яку пізніше були переоформлені акції, із заборгованістю так і не розібралися. Кіпрська компанія Velbay Holdings Limited підконтрольна одному з найбільших світових виробників алюмінію - російській компанії "РусАл" Олега Дерипаски.

У зв'язку з невиконанням інвестиційних зобов'язань Україна початку процес націоналізації ЗАлКу, який був завершений після того як у березні Верховний суд підтвердив законність вимог про повернення державі акцій підприємства.

Наразі пакет "РусАла" у розмірі 68,01% вже зараховано на рахунок Фонду державного майна України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram