ГоловнаПолітика

Порошенко прокоментував норму про "особливий статус Донбасу" в Конституції

Особливий порядок самоврядування на Донбасі можливий тільки після виконання низки умов

Порошенко прокоментував норму про "особливий статус Донбасу" в Конституції
Фото: dyvys.in

Окремі фракції парламенту 16 липня намагалися зірвати голосування за децентралізацію і особливий порядок місцевого самоврядування на окупованих територіях Донбасу. Про це йдеться у зверненні Петра Порошенка до українців, розміщеному на сайті президента.

"Окремі фракції, яких я вважав і продовжую вважати своїми партнерами, зненацька атакували мій мирний план. План, який нашими європейськими та американськими друзями та партнерами визнаний як безальтернативний варіант повернення окупованих районів Донбасу під український суверенітет – виключно політико-дипломатичним шляхом", - підкреслив Порошенко.

Каменем спотикання, за його словами, яка міститься в перехідних положеннях Конституції. А саме - речення, в якому згадується закон про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей. Порошенко підкреслив, що прийнятий Радою закон набуде чинності тільки після виконання низки умов.

"Цей закон депутати вже ухвалювали двічі. Спочатку його прийняла попередня Верховна Рада. Потім - удосконалила теперішня. Вступити в силу такий закон може лише після виконання цілої низки попередніх умов. Ці умови включають і роззброєння бойовиків, і виведення російських військ, і відновлення нашого контролю над всією лінією українсько-російського кордону, і проведення чесних, вільних та демократичних місцевих виборів", - зазначив президент.

Він також підкреслив, що ні в законі, ні в проекті Конституції немає і бути не може ніякого особливого статусу для цих районів.

"І словом не йдеться про особливий статус для Донбасу. Натомість, і на Донбасі, і в усіх регіонах України місцеві громади отримають значно більше повноважень і можливостей. Напевно, саме тому 288 народних депутатів підтримали направлення проекту на розгляд Конституційного суду. Відтак, реформу з децентралізації і зміни до Конституції підтримали більшість політичних сил Українського Парламенту. Так само - представники місцевого самоврядування, голови та депутати обласних та місцевих рад, Венеціанська комісія", - сказав президент.

Нагадаємо, Порошенко також пообіцяв збільшити витрати на оборону в 2016 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram