ГоловнаПолітика

Рада звільнила неприбуткові організації від податку на прибуток

Депутати скасували жорсткі норми, введені в кінці 2014 року.

Рада звільнила неприбуткові організації від податку на прибуток
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада розширила перелік неприбуткових організацій, звільнених від сплати податку на прибуток.

Ухвалений 236 голосами законопроект №2049 повертає систему оподаткування неприбуткових організацій, яка була до прийняття в кінці 2014 року змін до Податкового кодексу.

Відповідно до закону, до неприбуткових організацій знову належать:

  • бюджетні установи;
  • громадські об'єднання, політичні партії, творчі спілки, релігійні організації, благодійні організації, пенсійні фонди;
  • спілки, асоціації та інші об'єднання юридичних осіб;
  • житлово-будівельні кооперативи (з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому відповідно до закону здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку і такий житловий будинок будувався або купувався житлово-будівельним (житловим) кооперативом), дачні (дачно-будівельні) , садівничі та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства);
  • об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, асоціації власників житлових будинків;
  • професійні спілки, їх об'єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об'єднання;
  • сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об'єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Крім того, закон усуває дискримінаційну норму щодо збільшення фінансового результату платника податку на прибуток на суму, що становить 30% від вартості робіт, товарів і послуг, придбаних у неприбуткових організацій.

Також зменшено податкове навантаження на благодійну допомогу до рівня 2014 року.

Сільським, селищним, міським радам дозволено встановлювати пільги з податку на нерухоме майно для громадських об'єднань, благодійних та релігійних організацій.

Дозволяється також підприємствам, створюваним некомерційними організаціями, зокрема підприємствам громадських організацій інвалідів, обирати спрощену систему оподаткування.

Нагадаємо, 28 грудня 2014 року Верховна Рада України внесла зміни до Податкового кодексу України, якими суттєво звужено перелік установ та організацій, які не є платниками податку на прибуток.

Відповідно до чинної редакції Податкового кодексу України, платниками податку на прибуток з усіх видів надходжень є, зокрема, об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, творчі спілки, кредитні спілки, об'єднання юридичних осіб для здійснення представницьких функцій (наприклад бізнес-асоціації, які не здійснюють господарської діяльності і утримуються за рахунок членських внесків засновників) тощо.

Змінами до Податкового кодексу України від 28.12.2014 року також було встановлено вимоги щодо збільшення фінансового результату платника податків на суму, що становить 30% вартості товарів, робіт і послуг, придбаних у неприбуткових організацій та установ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram