ГоловнаПолітика

Рада відправила поправки до Конституції на оцінку в КС

Депутати зробили перший крок до конституційної реформи.

Рада відправила поправки до Конституції на оцінку в КС
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада проголосувала за скерування на оцінку до Конституційного Суду України проекту змін до Конституції на тему децентралізації. За відповідне рішення проголосували 288 депутатів.

Поправки передбачають передачу громадам значної частини повноважень і фінансових ресурсів.

Виконавчу владу на місцях, згідно з документом, замість місцевих державних адміністрацій здійснюватимуть префекти.

Префектів будуть призначати і звільняти так само, як зараз голів держадміністрацій - указом Президента України за поданням Кабінету Міністрів України. Префекти не втручатимуться в оперативне управління, не будуть розпоряджатися бюджетними потоками і будь-якими іншими фінансовими ресурсами місцевого самоврядування.

Префект має право припиняти дію актів місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції чи законам України з одночасним зверненням до суду.

Президенту, Конституційному Суду і Верховній Раді надано право притягувати до відповідальності ті ради, які ухвалять сепаратистські рішення, створять загрозу суверенітету, територіальній цілісності та національній безпеці України.

У такому разі Президент, як гарант Конституції, буде призупиняти повноваження відповідної ради або голови громади. Конституційний Суд має дати правову оцінку, а Верховна Рада - ухвалити рішення про призначення позачергових виборів відповідної ради або голови громади.

Як наголошено в пояснювальній записці до документа, метою запропонованих змін є відхід від централізованої моделі управління в державі зі збереженням унітарності, забезпечення самостійності місцевого самоврядування та побудова ефективної системи територіальної організації влади в Україні, реалізація повною мірою положень Європейської хартії місцевого самоврядування, принципів субсидіарності та фінансової самодостатності місцевого самоврядування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram