ГоловнаПолітика

Нуланд умовляла депутатів прописати в Конституції особливий статус Донбасу

США вимагають від України виконувати Мінські угоди.

Нуланд умовляла депутатів прописати в Конституції особливий статус Донбасу
Фото: EPA/UPG

Заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд провела в середу зустріч із кількома депутатами Верховної Ради, на якій переконувала їх проголосувати за оновлену редакцію змін у Конституцію.

Нардеп від "Народного фронту" Леонід Ємець у коментарі LB.ua повідомив, що зустріч проходила в посольстві США. Разом із ним були депутати Сергій Власенко ("Батьківщина"), Оксана Сироїд ("Самопоміч"), Світлана Заліщук (Блок Петра Порошенка).

"Ми дійсно говорили про сьогоднішнє голосування змін до Конституції. Вікторія Нуланд заявляла, що це має бути демонстрацією виконання Україною Мінських угод. Ми їй казали, що спочатку варто було б виконати перші пункти Мінських угод: зупинити агресію, відвести бойовиків і встановити контроль над кордоном. Це логіка Мінських угод. Якщо цих вимог не виконано, то які можуть бути вибори в цих регіонах і про яке місцеве самоврядування ми говоримо?" - питає він.

Тим часом нардеп від "Батьківщини" Ігор Луценко заявив про тиск "іноземних посольств" на депутатів, щоб вони проголосували зміни в Конституцію.

"Тиск є, не на всіх, але на окремих депутатів, які не визначилися з позицією з цього питання", - сказав він.

Крім того, за даними LB.ua, Нуланд вимагала, щоб у четвер пройшло успішно голосування про скерування до Конституційного Суду проекту змін Конституції.

Нагадаємо, Верховна Рада в четвер пішла на перерву відразу ж після того, як засідання відкрилося.Це пов'язано з тим, що під час доопрацювання законопроекту про внесення змін до Конституції в частині децентралізації норму про те, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом, перенесли з перехідних положень законопроекту в перехідні положення самої Конституції.

Якщо положення про особливий статус Донбасу буде прописано в Конституції, вилучити або змінити його можна буде тільки за повною процедурою змін Основного закону (голосування на двох різних сесіях парламенту, при цьому в другому читанні потрібно буде не менш ніж 300 голосів).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram