ГоловнаПолітика

Порошенко хоче прирівняти незаконно озброєних осіб до терористів

Президент піде балканським шляхом у демілітаризації суспільства.

Порошенко хоче прирівняти незаконно озброєних осіб до терористів
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко запропонує наділити правоохоронні органи тимчасовим правом притягати до відповідальності як терористів всіх озброєних осіб, які не служать у силових відомствах.

Про це він повідомив на зустрічі з активом Закарпатської області в Ужгороді.

"У Балканських країнах під час виходу з війни, коли була величезна кількість зброї, поява на вулиці з автоматом або кулеметом, якщо ти не належиш до правоохоронних органів, однозначно кваліфікувала тебе як терориста. І у правоохоронних органів з'являлося право діяти з тобою відповідним чином, як з терористом. Після вивчення цього досвіду я не виключаю, що найближчим часом внесу до Верховної Ради цю законодавчу ініціативу", - заявив Президент.

Така жорстка реакція, на його думку, необхідна, щоб припинити повторення ситуації, яка сталася в Мукачевому.

"Ті, хто з гранатометами і кулеметами смалять у Закарпатті, - терористи і бандити. Від того, що вони начепили патріотичні шеврони і загорнулися в український прапор, суть їх не змінюється. А ось вина - стає ще важчою. Анархії і отаманщини в Україні не буде. Ми пройшли цей досвід в 18-19 роках на початку XX століття і втратили державу. Зараз ми повинні все зробити, щоб Українську державу зберегти. Бо тоді перемогою Росії і втратою незалежності було зроблено дуже потужне щеплення українському народу, щоб він назавжди запам'ятав , що таке анархія", - заявив Президент.

Нагадаємо, "Правий сектор" на початку тижня заявив, що має право ходити вулицями зі зброєю. "Стаття 65 Конституції передбачає, що громадянин України зобов'язаний захищати Батьківщину в час, коли їй загрожує небезпека. Стаття 39 Кримінального кодексу говорить про вимушену необхідність. Вона дозволяє порушувати певні норми, щоб уникнути більш важких наслідків. Тобто порушуючи закон про зброю, ми тим самим захищаємо існування цієї держави", - заявив на прес-конференції прес-секретар одного з батальйонів ПС Олексій Бик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram