ГоловнаПолітика

ЄСПЛ розглядає 500 позовів проти Росії у зв'язку з агресією в Україні

Мін'юст України впевнений, що РФ не вдасться уникнути відповідальності

ЄСПЛ розглядає 500 позовів проти Росії у зв'язку з агресією в Україні
Здание ЕСПЧ

Європейський суд з прав людини визнав прийнятними більш ніж 500 позовів резидентів України щодо порушення їхніх прав під час агресії РФ, повідомляє Мін'юст України.

У свою чергу держава Україна продовжує збір доказової бази щодо відповідних міждержавних заяв у ЄСПЛ.

У своїй заяві Мін'юст України називає рішення Конституційного Суду РФ про відмову виконувати рішення ЄСПЛ беззаперечним доказом системного порушення Росією прав людини.

14 липня КС Росії ухвалив постанову про те, що Європейська конвенція про захист прав людини та основних свобод і побудована на її положеннях практика Європейського суду з прав людини не скасовують принцип пріоритету Конституції РФ. Тому Росія у разі конфлікту між положеннями цих документів змушена відмовитися від виконання рішень ЄСПЛ.

Однак Мін'юст України підкреслює, що такий підхід російського Конституційного суду прямо порушує зобов'язання, які Росія взяла на себе, ратифікувавши Європейську конвенцію про захист прав людини та основних свобод і Віденську конвенцію про право міжнародних договорів 1969 року.

Згідно з останнім документом, кожен міжнародний договір є обов'язковим для його учасників. При цьому жоден з учасників договору не може посилатися на положення свого внутрішнього права як на виправдання для невиконання договору.

Європейська конвенція прав людини не передбачає залучення національних органів для вирішення розбіжностей у справі виконання рішення ЄСПЛ.

У разі виникнення проблем з тлумаченням рішення лише Комітет міністрів Ради Європи з нагляду за виконанням рішень ЄСПЛ може звернутися до суду з метою надання відповідного роз'яснення.

При цьому тільки ЄСПЛ може зробити юридично значущий висновок про те, чи дотримується держава зобов'язань щодо виконання рішень суду, і накласти на порушника відповідні санкції.

Таким чином, на підставі норм міжнародного права, рішення КС РФ жодним чином не впливає на обов'язковість виконання рішень Європейського суду з прав людини і не дасть РФ можливості уникнути відповідальності за невиконання таких рішень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram