ГоловнаПолітика

Україна попросила Німеччину про екстрадицію банкіра Тимонькіна

Колишньому голові правління Укрсоцбанку загрожує до 15 років в'язниці.

Україна попросила Німеччину про екстрадицію банкіра Тимонькіна
Борис Тимонькин
Фото: www.investgazeta.net

Україна звернулася до Німеччини з проханням про екстрадицію колишнього члена наглядової ради ПАТ "Брокбізнесбанк" Бориса Тимонькіна, якого підозрюють у причетності до махінацій Сергія Курченка і затримали 14 червня в німецькому місті Коттбус.

Про це повідомила прес-служба ГПУ.

Тимонькіна розшукують у рамках кримінального провадження про скоєння низки тяжких й особливо тяжких злочинів. "Тимонькіна і Курченка підозрюють в участі у злочинній організації, незаконному заволодінні майном ПАТ "Брокбізнесбанк", АБ "Укргазбанк" і ПАТ "Аграрний фонд" в особливо великих розмірах на загальну суму 4,7 млрд гривень, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, і службовій підробці", - заявив заступник генерального прокурора Віталій Касько.

Якщо злочини доведуть, Тимонькіну загрожує тюремне ув'язнення терміном до 15 років і конфіскація майна.

Нагадаємо, Бориса Тимонькіна вважають одним з найавторитетніших українських банкірів, він понад 10 років очолював Укрсоцбанк. До цього був заступником голови правління Першого українського міжнародного банку. У липні 2013 року Тимонькіна призначили заступником голови наглядової ради групи компаній ВЕТЕК Сергія Курченка. Через півроку обидва банки, які були пов'язані з ВЕТЕК - Реал Банк і Брокбізнесбанк, виявилися неплатоспроможними.

Після зміни влади Тимонькін поїхав до Франції, але обіцяв, що повернеться в Україну.

Минулого тижня ГПУ відправила під суд п'ятьох осіб за махінації Курченка, зокрема колишнього першого заступника голови Нацбанку Бориса Приходька.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram