ГоловнаПолітика

Кабмін врегулював суперечку з Transparency Іnternational щодо Антикорупційного агентства

З Олексієм Хмарою вдалося домовитися

Кабмін врегулював суперечку з Transparency Іnternational щодо Антикорупційного агентства
Алексей Хмара

Уряд вирішив суперечку з міжнародною антикорупційною організацією Transparency Іnternational щодо формування конкурсної комісії з відбору членів Національного агентства з запобігання корупції.

Про це на брифінгу заявив заступник міністра Кабміну Роман Греба. Раніше його призначили представником Кабміну у комісії. Transparency Іnternational виступила категорично проти цього.

"Між мною і ним (виконавчим директором Transparency Іnternational Олексієм Хмарою) досягнуто компромісу щодо того, як розблокувати роботу конкурсної комісії з відбору кандидатів до складу Національного агентства з запобігання корупції", - сказав Греба.

За словами Греби, відповідну угоду вдалося підисати 9 липня.

Угода передбачає зміну Кабміном свого представника в комісії. Новим представником уряду може стати громадський діяч Богдан Якимів.

Зі свого боку Transparency Іnternational відкличе позов з Окружного адміністративного суду Києва, в якому просила визнати недійсними результати виборів чотирьох членів конкурсної комісії від громадських організацій.

Олександр Данилюк, призначений у комісію за квотою президента, після скандалу заявив, що припиняє свої повноваження, але він також мусить розпочати роботу.

Крім того, угода передбачає зустріч членів конкурсної комісії з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком і невідкладне включення до складу комісії представника Верховної Ради після його призначення.

Нагадаємо, в Антикорупційному агентстві буде п'ять членів. Їх відбере спеціальна комісія.

Формування цієї комісії супроводжувалося скандалом. До складу комісії увійшли заступник міністра Кабінету Міністрів Роман Греба, представник президента в Кабміні Олександр Данилюк, голова Нацагентства з питань держслужби Костянтин Ващенко, представники громадських організацій "Фонд "Відкрите суспільство" Роман Вереша, "Україна ХХI" - Олег Самусь, "Інститут світової політики" - Віктор Шлінчак, "Молодіжне об'єднання "Львівський Євромайдан" - Олександр Ружицький. Водночас Верховна Рада не заповнила свою квоту, відмовившись підтримати кандидатуру виконавчого директора Transparency Іnternational Олексія Хмари.

Після цього Transparency International оскаржила результати відбору членів конкурсної комісії в суді. За даними організації, квоту громадських організацій заповнили людьми, підконтрольними Кабміну, а призначення Хмари заблокували представники партії "Народний фронт".

Представник Президента в комісії Олександр Данилюк заявив, що не братиме участі у засіданнях комісії, поки скандал не вирішиться.

Основним повноваженням агентства стане аналіз та перевірка декларацій про доходи держслужбовців, моніторинг їхнього способу життя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram