ГоловнаЕкономікаФінанси

ПриватБанк услід за Ощадбанком подав позов до Росії через Крим

Сума позову і розмір втрат банку не уточнюється

ПриватБанк услід за Ощадбанком подав позов до Росії через Крим
Фото: superstas.com

Український ПриватБанк, що належить бізнесменові Ігорю Коломойському, подав позов до Російської Федерації "про захист втрачених в Криму інвестицій".

Про це повідомив прес-секретар банку Олег Серга, передає РБК.

У прес-службі Міжнародного суду ООН повідомили, що такі справи розглядають у постійному третейському суді в Гаазі (Permanent Court of Arbitration, PCA). Останній наразі не відповів, чи подано такий позов і призначено судовий розгляд.

За словами Серги, арбітражний суд сформовано і він буде здійснювати розгляд відповідно до Арбітражного регламенту Комісії ООН з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ). Відповідно до цього регламенту суд відбудеться навіть у разі, якщо сторони не домовилися про кандидатури арбітрів. Місцем проведення арбітражного розгляду обрано Гаагу (Нідерланди).

Суму позову і розмір втрат банку в Криму Серга не уточнив.

Як пояснив партнер Paragon Advice Group Олександр Захаров, існує угода між урядами Росії та України 1998 року "Про заохочення та взаємний захист інвестицій". За цим договором суперечки, ініційовані інвестором з Росії або України, можуть розглядатися арбітражним судом ad hoc (створюється сторонами для разового розгляду суперечки) відповідно до ЮНСІТРАЛ.

Нагадаємо, раніше державний "Ощадбанк" також подав позов до РФ у зв'язку зі збитками, яких зазнав у Криму. Після того як півострів був анексований Росією, зі сховищ Ощадбанку в Криму зникли 300 кг золота і дорогоцінних металів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram