ГоловнаПолітика

Росія посилила звинувачення проти Савченко

Українку тепер називають ініціатором убивства російських журналістів.

Росія посилила звинувачення проти Савченко
Фото: grani.ru

Слідчий комітет Росії перекваліфікував на тяжчий склад звинувачення проти українки Надії Савченко. Тепер їй інкримінують безпосереднє вбивство двох російських журналістів на Донбасі, а не пособництво в цьому злочині.

Напередодні СКР завершив розслідування і скерував кримінальну справу проти Савченко в прокуратуру для затвердження обвинувального висновку та подальшої передачі до суду.

Савченко звинувачують у вбивстві двох і більше осіб, замаху на вбивство загальнонебезпечним способом, а також у незаконному перетині кордону РФ (ч.2 ст.105, ч.3 ст.30, ч.2 ст.105, ч.1 ст.322 КК РФ).

Тим часом у квітні цього року Савченко висунули звинувачення в остаточній редакції, згідно з яким їй інкримінували статтю 33 КК РФ (пособництво) в перших двох діяннях: ч.5 ст.33 КК РФ, ч.2 ст.105, ч.5 ст .33, ч.3 ст.30 КК РФ, ч.2 ст.105, ч.1 ст.322 КК РФ.

Адвокат обвинуваченої Ілля Новіков підтвердив "Интерфаксу", що його підзахисній посилили обвинувачення. "Так, дійсно, звинувачення посилили. У слідства змінилася концепція", - сказав він.

Водночас захисник зазначив, що фабула обвинувачення не змінилася, тобто осудні Савченко дії залишилися тими самими.

Інший адвокат фігурантки Микола Полозов повідомив "Интерфакс", що склад звинувачення багаторазово змінювався протягом слідства.

"Дійсно, концепція змінювалася багато разів. Дивлячись на повідомлення СК, я можу сказати, що вони вважають її безпосереднім учасником вбивства, тобто вона сама визначала, кого вбивати і як, мала справу з артилерійськими знаряддями", - сказав Полозов.

Необхідно дочекатися тексту обвинувального висновку, щоб зрозуміти точний склад осудних діянь, додав він.

Нагадаємо, Савченко захопили в полон бойовики в кінці червня 2014 року, за наказом ватажка "ЛНР" Ігоря Плотницького її вивезли до Росії. Там звинуватили в тому, що вона, дізнавшись координати розташування російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, передала їх силам АТО. Корнелюк і Волошин загинули в результаті обстрілу. Захист Савченко надав відеодокази, що українка не могла передавати координати, оскільки бойовики викрали її до того, як почався обстріл.

За версією російського слідства, Савченко дійсно потрапила в полон, але потім нібито її відпустили і вона сама незаконно перетнула кордон України з Росією, після чого її затримали в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram