ГоловнаПолітика

Проголосувавши за конвертацію кредитів, Гройсман заговорив про популізм

Спікер ініціює розмову в коаліції про майбутнє.

Проголосувавши за конвертацію кредитів, Гройсман заговорив про популізм
Фото: polittech.org

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, який віддав свій голос за скандальний закон про конвертацію кредитів, заявив, що під час ухвалення законопроекту популізм вийшов на передній план.

"Хотів би висловити свою позицію щодо вчорашнього голосування в парламенті за закон 1558-1. Я, як і більшість депутатів, вважаю, що ця проблема потребує вирішення. Питання тільки в одному - яким шляхом ми її хочемо вирішувати... Але коли на передній план виходить політика та популізм - це глухий кут. Глухий кут не тільки для парламенту, а й для країни. Сподіваюся, що вчорашній день у Верховній Раді це всім наочно показав", - написав Гройсман у своєму фейсбуці.

Спікер повідомив, що ініціює відверту розмову в коаліції щодо подальшої роботи.

"Така бесіда повинна відбутися щонайпізніше наступного тижня. У коаліції не місце для ігор "один хороший, всі погані" або "всі хороші, один поганий". Це не на руку Україні, це на руку нашим ворогам", - зазначив він.

Гройсман вважає, що Верховна Рада вже не раз знаходила рішення у складних ситуаціях.

"Таке відповідальне рішення могло і може бути знайдено і в питаннях валютних кредитів", - зазначив спікер.

Нагадаємо, Гройсман - один із 229 депутатів, які проголосували "за" законопроект №1558-1, який наказує банкам конвертувати споживчі валютні кредити в гривню за курсом на дату підписання договору.

Ухвалення закону спровокувало жорстку критику цих депутатів. У п'ятницю шість із них: Андрій Антонищак, Тарас Кутовий, Олександр Черненко, Оксана Юринець, Василь Яніцький (усі - фракція "Блок Петра Порошенка") й Олена Шкрум (фракція "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина") - подали заяву про відкликання свого голосу. При цьому два депутати - Олег Кулініч (депутатська група "Партія" Відродження ") і Сергій Рудик (позафракційний) - попросили зарахувати їхні голоси на користь закону.

Але в регламентному комітеті заявили, що депутати не зможуть відкликати свої голоси.

Якщо Президент підпише закон, НБУ прогнозує збитки банківської системи на 100 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram