ГоловнаПолітика

Порошенко вніс у Раду зміни до Конституції

Текст документа поки що недоступний.

Порошенко вніс у Раду зміни до Конституції
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді законопроект про внесення змін у Конституцію з приводу децентралізації.

Проект закону №2217а зареєстрували в Раді 1 липня, повідомляє сайт парламенту.

Тексту документа на сайті парламенту поки що немає.

Нагадаємо, вчора під час презентації законопроекту Порошенко повідомив, що закон передбачає скасування інституту голів державних адміністрацій.

Замість них у районах і в областях уводять інститут префектів для нагляду за дотриманням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування.

Префектів призначатимуть і звільнятимуть так само, як зараз голів держадміністрацій - указом Президента України за поданням Кабінету Міністрів України. Префекти не втручатимуться в оперативне управління, не будуть розпоряджатися бюджетними потоками і будь-якими іншими фінансовими ресурсами місцевого самоврядування.

Префект має право припиняти дію актів місцевого самоврядування через їхню невідповідність Конституції чи законам України з одночасним зверненням до суду.

Президентові, Конституційному Суду і Верховній Раді надано право притягувати до відповідальності ті ради, які ухвалять сепаратистські рішення, створять загрозу суверенітету, територіальній цілісності та національній безпеці України.

У такому разі Президент, як гарант Конституції, буде призупиняти повноваження відповідної ради або голови громади. Конституційний Суд має дати правову оцінку, а Верховна Рада - ухвалити рішення про призначення позачергових виборів відповідної ради або голови громади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram