ГоловнаПолітика

Порошенко виклав основні положення нової Конституції

Президент запевняє, що центральна влада ділиться повноваженнями

Порошенко виклав основні положення нової Конституції
Фото: www.dyvys.in

Президент Петро Порошенко презентував зміни до Конституції в частині децентралізації.

Під час свого виступу в середу він окреслив ключові принципи та основні положення законопроекту.

Левову частку повноважень, як заявив Президент, буде делеговано на рівень громад, які стануть первинною, базовою, головною одиницею в системі адміністративно-територіального устрою України, його опорною конструкцією.

Інститут голів державних адміністрацій, які зараз призначаються з Києва, буде відмінено. Оперативне управління областями і районами перейде обласним та районним виконавчим комітетам, які формуються місцевими радами.

"Виконкоми підзвітні та підконтрольні тільки обраним радам відповідного рівня. Підкреслюю - лише радам і нікому більше. Виникають цілком закономірні побоювання, а чи не зашкодить децентралізація єдності нашої країни, чи не несе вона хоча б гіпотетичні ризики для територіальної цілісності? Ми так сильно обпеклися на молоці, що повинні дути і на воду. Ще раз підкреслюю: децентралізація означає ослаблення центральної влади в таких питаннях, як оборона, зовнішня політика, національна безпека, верховенство права, дотримання громадянських свобод. Йдучи на широку децентралізацію, ми повинні надійно застрахуватися від спроб ворога використовувати нові і надзвичайно широкі повноваження місцевих громад для порушення суверенітету і територіальної цілісності", - сказав Порошенко.

Саме тому, за його словами, в районах та областях запроваджується інститут префектів для нагляду за дотриманням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування.

Префекти будуть призначатися і звільнятися так само, як зараз голови держадміністрацій - указом Президента України за поданням Кабінету Міністрів України.

"Від голів адміністрацій вони відрізняються значно меншим обсягом повноважень. Префекти жодним чином не втручатмуться і не мають права втручатися в оперативне управління. Префекти не мають жодного стосунку і не будуть розпоряджатися бюджетними потоками і будь-якими іншими фінансовими ресурсами місцевого самоврядування", - запевнив Порошенко.

Керувати вони не будуть, а будуть лише здійснювати контрольно-наглядові функції. Префект має право припиняти дію актів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України з одночасним зверненням до суду.

Президенту, Конституційному суду і Верховній Раді надано право спільними зусиллями притягати до відповідальності ті ради, які ухвалять сепаратистські рішення, створять загрозу суверенітету, територіальній цілісності та національній безпеці України.

У таких випадках Президент, як гарант Конституції, буде призупиняти повноваження відповідної ради або голови громади. Конституційний Суд має дати правову оцінку, а Верховна Рада - ухвалити рішення про призначення позачергових виборів відповідної ради або голови громади.

Порошенко також підкреслив, що запропоновані зміни жодним чином не торкаються розподілу повноважень між Верховною Радою, урядом і Президентом, а стосуються тільки відносин центральної влади з місцевим самоврядуванням.

Нагадаємо, Президент пообіцяв внести в парламент проект змін до Конституції вже в середу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram