ГоловнаПолітика

Порошенко оголосив реформу Конституції об'єктивною необхідністю

Президент вірить, що посилення громад посилить державу

Порошенко оголосив реформу Конституції об'єктивною необхідністю
Фото: Макс Требухов

Президент Петро Порошенко вважає, що чергова зміна Конституції - це об'єктивна необхідність на сьогодні. Про це йдеться в його зверненні до народу з нагоди 19-ї річниці прийняття Конституції України.

"Під час Революції гідності громадяни вийшли на вулиці міст України саме на захист своїх конституційних прав і проти узурпації влади. Сьогодні українці також відстоюють визначені в Основному законі непохитні цінності - незалежність і територіальну цілісність своєї держави. Зберігаючи ключові принципи і положення, Конституція в сучасних динамічних історичних умовах повинна адекватно реагувати на глобальні зміни і виклики часу", - упевнений Президент.

Він вважає, що конституційні поправки в частині посилення місцевих громад допоможуть зробити Україну сильною державою.

"Місцевим громадам буде передано весь обсяг повноважень, які вони здатні ефективно забезпечити. Решту обов'язків має залишити за собою держава, піклуючись насамперед про забезпечення суверенітету та неподільності України, про її впливовість і авторитет у світі", - підкреслив Президент.

"Маємо усвідомити: конституційна реформа є об'єктивною необхідністю, покликаною гарантувати подальший розвиток нашої країни, її повноцінну інтеграцію в європейське співтовариство, в коло успішних країн світу", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, що Конституція України переписувалася вже п'ять разів.

У 2004 році в результаті конституційної реформи було внесено поправки, які послаблювали владу Президента. У 2010 році Конституційний суд скасував цю реформу і повернув Конституцію 1996 року.

У 2011 році в Конституцію було внесено поправки, які подовжували термін повноважень Верховної Ради і місцевих рад від 4 до 5 років.

У 2013 році в Конституцію було внесено поправки, які розширювали повноваження Рахункової палати в частині контролю за надходженнями до державного бюджету, скасовані в результаті конституційної реформи 2010 року.

Нарешті на початку 2014 року Верховна Рада проголосувала за повернення до Конституції України в редакції 2004 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram