ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Скандальна фірма поставила частину ліків для хворих на ВІЛ/СНІД

МОЗ запевняє, що ситуація під контролем.

Скандальна фірма поставила частину ліків для хворих на ВІЛ/СНІД
Архивное фото
Фото: Макс Левин

Після тривалих перемовин МОЗ із проблемним постачальником ліків для хворих на ВІЛ/СНІД компанія «Фіоліс Трейд ЛТД» (колишня «Вектор-Фарма») здійснила перший транш оплати за препарати індійському виробникові й поставила частину ліків в Україні. Про це повідомляє сайт Міністерства охорони здоров'я.

На сьогодні на склади ДП «Укрвакцина» завезено в 100% обсязі препарат «Ламівудин» на суму 4137184, 20 грн. Згідно з інформацією від компанії, сказано в повідомленні, наступний транш оплати буде здійснено на початку наступного тижня.

МОЗ повідомляє, що ситуація з ліками для хворих на ВІЛ/СНІД перебуває під контролем, пацієнти отримують безперервне лікування. Нагадаємо, раніше голова координаційної ради "Мережі людей, що живуть з ВІЛ" Володимир Жовтяк в інтерв'ю LB.ua розкритикував дії МОЗ щодо врегулювання ситуації з нестачею препаратів для ВІЛ-інфікованих.

Від редакції. У грудні 2014 року МОЗ у дуже стислі терміни проводило тендерні закупівлі, оскільки до цього цілий рік закупівлі блокували. Фірма "Вектор Фарма" виграла тендер на постачання антиретровірусних препаратів виробництва індійської компанії "Ранбаксі" на суму 52,6 млн грн.

Згідно з умовами договору, поставити препарати фірма мусила протягом 180 днів. А гроші їй переказали відразу. Це стало можливим, тому що Кабмін вніс зміни до постанови №117, якою дозволив вносити 100% передоплати за поставку ліків на 6 місяців наперед.

"Вектор Фарма" отримала гроші в гривнях, а купити в "Ранбаксі" ліки мусила в доларах. Долари "Вектор Фарма" почала закуповувати тільки в січні за, природно, абсолютно іншим курсом, ніж був місяць перед цим. Представники фірми написали кілька листів МОЗ із проханням збільшити ціну договору на 10 мільйонів гривень - до 62,8 млн грн. 7 травня "Вектор Фарма" подалася з цією вимогою до Господарського суду Києва. Оплата і постачання препаратів зависнули в повітрі.

Тим часом "Вектор Фарма" перетворилася на "Фіоліс Трейд ЛТД", а її офіційний власник - офшор "Керімар Трейд ЛЛПІ" продав фірму іншому офшору "Фіоліс Трейд ЛТД". Чи змінювався при цьому реальний власник - не зрозуміло. Обидва офшори зареєстровані за однією й тією самою адресою в Лондоні, який використовується й іншими офшорними фірмами, пов'язаними з Україною.

Представники Мережі ЛЖВ почали тиснути на МОЗ, вимагаючи організувати постачання препаратів. У результаті переговорів фірма "Сан Фарма" (до якої влилася "Ранбксі" за ці півроку) погодилася віддати "Вектор Фарма" 100% препаратів за ціною 80% з умовою, що інші 20% фірма поверне потім, вигравши суд в України. А якщо не виграє - то просто поверне. Виробник зацікавлений у тому, щоб продати вже виготовлені препарати до того, як у них мине термін придатності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram