ГоловнаПолітика

Конституційна комісія затвердила проект децентралізації

В Україні введуть нову систему місцевого самоврядування

Конституційна комісія затвердила проект децентралізації
Фото: Макс Левин

Конституційна комісія затвердила проект змін до Конституції в частині децентралізації. Це рішення ухвалено в п'ятницю більшістю голосів присутніх на засіданні комісії.

За словами голови Верховної Ради, голови Конституційної комісії Володимира Гройсмана, пропозиції комісії з техніко-юридичними правками, що стосуються врахування висновків "Венеціанської комісії" та думок, висловлених окремими членами комісії на засіданні у п'ятницю, оформлять і передадуть президенту Петру Порошенкові для майбутнього подання в Раду.

Проект, погоджений на засіданні, передбачає трирівневу систему організації місцевого самоврядування (громада - район - регіон), органи місцевого самоврядування отримають ширші права, як у питаннях фінансової самостійності, так і щодо ухвалення рішень про організацію життя громади.

Центральну владу представлятимуть префекти або державні уповноважені, які призначаються і звільняються президентом за поданням Кабінету Міністрів. Президенту надається право припиняти рішення і діяльність органів місцевого самоврядування у разі, якщо вони порушують Конституцію, закон або загрожують суверенітету і територіальній цілісності країни.

Одночасно з призупиненням повноважень президент муситиме звернутися в Конституційний Суд, а також призначити тимчасового уповноваженого на території, де діяла рада. Якщо КС підтвердить побоювання президента, тоді парламент муситиме достроково припинити повноваження органів місцевого самоврядування та призначити позачергові вибори.

У перехідних положеннях також пропонується закріпити можливість врегулювання особливого статусу окремих територій окремим законом.

Нагадаємо, віце-прем'єр Геннадій Зубко заявив, що західна Україна відстає від східних регіонів у питанні децентралізації влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram