ГоловнаПолітика

США обіцяють відповісти на порушення Росією ракетного договору

Пентагон розробляє варіанти реагування для президента Обами і готує консультації із союзниками

США обіцяють відповісти на порушення Росією ракетного договору
Фото: insidepro.com

Міністерство оборони США розробляє варіанти відповіді на порушення Росією договору про скорочення ракет середньої і малої дальності (РСМД) і після консультацій із союзниками запропонує їх президентові США.

Про це йдеться в спільній доповіді заступника міністра оборони США Роберта Ворка і віце-голови Об'єднаного комітету штабів адмірала Джеймса Віннефелда на слуханнях, що відбулися в четвер у Палаті представників США, передає Укрінформ.

"Російська Федерація продовжує порушувати свої зобов'язання за Договором про РСМД. Незважаючи на претензії з боку РФ, ми, як і раніше, повністю виконуємо наші зобов'язання", - наголошується в доповіді, поданій Комітету з питань Збройних сил США.

При цьому військові керівники США підкреслили, що мета Вашингтона полягає в тому, щоб повернути Росію до виконання договору і зберегти його життєздатність.

"Ми не дозволимо Росії отримати значну військову перевагу шляхом порушення договору про контроль над озброєннями. Ми розробляємо й аналізуємо варіанти реагування для президента (Обами. - Ред.) і будемо проводити консультації з нашими союзниками", - підкреслюється в документі.

При цьому вони підкреслили, що дії Росії, в тому числі безвідповідальне брязкання ядерною зброєю, "тільки зміцнили солідарність всередині Альянсу і змусили вжити заходів щодо стримування подальшої російської агресії та запевнення союзників".

Нагадаємо, угода 1987 року передбачає відмову США і РФ від крилатих ракет середньої і меншої дальності (500-5500 кілометрів) наземного базування як класу. У липні минулого року США звинуватили Москву у недотриманні вимоги про відмову від виробництва та випробування крилатих ракет. У Москві претензії визнали "голослівними" і звинуватили у недотриманні договору американську сторону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram