ГоловнаПолітика

Яценюк задоволений реформами Мін'юсту

Петренко пообіцяв, що люстрація буде невідворотною

Яценюк задоволений реформами Мін'юсту
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк підтримує новації, впроваджувані Міністерством юстиції, і наголошує на важливості практичного їхнього застосування. Про це він завив у понеділок на колегії Міністерства юстиції, вислухавши доповіді керівництва відомства про реформи, що проводяться органами юстиції.

Міністр юстиції України Павло Петренко на колегії розповів про те, що з липня в Україні працюватиме понад 100 центрів надання безоплатної правової допомоги, а також про те, що після отримання висновку Венеціанської комісії щодо закону "Про очищення влади" процес люстрації буде невідворотним.

Заступник міністра Гія Гецадзе у свою чергу доповів про проведену міністерством кадрову політику, зокрема, скорочення апарату, перевірку профпридатності співробітників органів юстиції від центрального апарату до райуправлінь.

Перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова розповіла про масштабні зміни у сфері реєстрації та виконання судових рішень. Вона зазначила, що мова йде про курс децентралізації та монополізації реєстраційних послуг. Перший заступник міністра також нагадала про позови в міжнародних судових інстанціях проти РФ, а також повідомила про те, що Мін'юст найближчим часом створить спеціальні офіси щодо повернення активів, виведених з України високопоставленими чиновниками часів Януковича.

"З приємним подивом почув доповідь міністерства про те, які комплексні зміни проведено в Україні. Важливо, щоб ці комплексні зміни ми побачили не тільки на презентації, а щоб їх відчула людина, яка перебуває не у Києві, а десь у далекому районному центрі, у селі, та людина, яка дійсно потребує цих змін", - сказав Яценюк.

При цьому він підкреслив, що часто Мін'юст називають міністерством справедливості. "Саме така справедливість повинна панувати в Україні, сказав він. За словами прем'єра, необхідно завершити одну з ключових реформ у країні - судову реформу разом з реформою правоохоронних органів.для того, щоб зміни у країні були відчутними для кожного українця.

Яценюк звернув увагу на необхідність продовження роботи Мін'юсту у сфері реформування реєстраційних послуг. "Я хотів би подякувати вам за роботу з європеїзації української юстиції, яку ви провели у цей складний період", - заявив прем'єр. "Починаючи з електронної системи торгів арештованим майном і закінчуючи новою якісною системою видачі довідок жахливої радянської бюрократії, яку треба знищити... Можна говорити про те, що сьогодні вже більшість громадян України мають доступ до електронної системи, у більшості українців є можливість не стояти в черзі, а отримати документ або провести юридичну дію без особистого контакту з чиновником, без черги і без хабара... Ця робота має тривати", - заявив Яценюк.

Прем'єр підкреслив, що для проведення реформ Мін'юсту необхідний якісний апарат і гідна заробітна плата. "Я звертаюся до міністерства: скорочення державної служби має проводитися... А все, що ви заощадите у фондах праці, ми залишаємо вам, - за ці кошти підвищуйте заробітну плату", - сказав прем'єр.

Ефективність кадрів, за словами прем'єра, має відігравати ключову роль у процесі реформування. "Тому ваші відкриті конкурси з призначення начальників управлінь юстиції, починаючи з області і закінчуючи районом, мають бути публічними, прозорими", - сказав прем'єр. На переконання прем'єра, саме це дасть нову якість української юстиції.

Також Яценюк закликав Мін'юст продовжувати процес люстрації в Україні, довести його до логічного завершення і до вересня завершити підготовку до безвізового режиму. "Я прошу Міністерство юстиції завершити процедуру люстрації", - сказав він.

Також прем'єр попросив Мін'юст частіше інформувати громадськість про розгляд судових позовів проти РФ у міжнародних судах. Він подякував відомству за знайдені механізми та методи "для боротьби з РФ" у судах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram