ГоловнаПолітика

Базу бунтівного "Торнадо" замінували

Бійців, непричетних до злочинів, нібито утримують під загрозою вибуху

Базу бунтівного "Торнадо" замінували
Бойцы "Торнадо". Архивное фото
Фото: www.facebook.com/TornadoBat

База у Луганській області, де забарикадувалися бійці розформованої роти МВС "Торнадо", замінована, заявив головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

"Не всі 170 осіб, які перебувають на базі, мають підстави для притягнення їх до відповідальності. Ми володіємо інформацією, що значна частина людей, які є зараз там, від страху не можуть покинути територію бази, тому що база замінована. На в'їзді в базу стоїть замінований вибухівкою автомобіль, який можуть привести у дію у житловому секторі", - цитує слова Матіоса на брифінгу "Інтерфакс-Україна".

За словами Матіоса, слідчі військової прокуратури ведуть переговори з бійцями "Торнадо", щоб ті дозволили провести слідчі дії на базі в п'ятницю.

"Зараз... За результатами проведених додаткових заходів, підтягнутих сил, аналізу ситуації та переговорів з Миколою Цукуром (нинішній командир підрозділу) наполегливо рекомендується виконати норми закону... Вживаються всі заходи, щоб сьогодні процесуальну слідчу дію за участю слідчого та понятих, тобто обшук території бази, провели", - сказав він.

Матіос додав, що на території бази перебуває один із ватажків злочинного угруповання, яке діяло у спецроті. Це громадянин Білорусі, він не є співробітником міліції.

У складі "Торнадо", додав Матіос, є 43 раніше судимих. Слідство і МВС розбиратимуться, "хто, за яких умов і з яких причин ухвалив рішення про прийняття на роботу в органи внутрішніх справ цих осіб".

За твердженням головного військового прокурора, саме ці люди є головними підбурювачами до того, щоб основна маса тих бійців, до яких немає претензій, протидіяли правоохоронцям.

Матіос не виключив штурму бази, якщо переговори не увінчаються успіхом.

У свою чергу, дружина заарештованого командира роти Руслана Онищенка, штатний психолог "Торнадо" Юлія Мажула на прес-конференції заявила, що у бійців за законодавством є місяць на роззброєння після підписання наказу про розформування спецроти.

"Нам дали місяць, щоб ми склали свої повноваження... Здавати зброю ми не будемо! На сьогодні рішення у нас таке", - передала вона наміри бійців.

Вона повідомила, що у штаті роти 149 осіб, але на базі підрозділу зараз перебуває близько 170 осіб, оскільки частина новобранців не оформлені офіційно.

Нагадаємо, 17 червня правоохоронці затримали вісьмох бійців роти "Торнадо", у тому числі її командира Руслана Онищенка, за звинуваченням у скоєнні тяжких злочинів проти мирних жителів. Бійців затримали у різних містах України. Правоохоронці також спробували провести слідчі дії на базі спецроти у Луганській області, проте бійці зайняли кругову оборону і пригрозили застосувати зброю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram