ГоловнаПолітика

Комітет відправив до зали парламенту всі чотири законопроекти про місцеві вибори

Депутати можуть лише один раз розглядати питання про реформу виборчого законодавства за сесію

Комітет відправив до зали парламенту всі чотири законопроекти про місцеві вибори
Архив

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики і правосуддя передав на розгляд парламенту всі чотири зареєстровані законопроекти про місцеві вибори. Про це повідомили LB.ua члени комітету.

За словами члена комітету Леоніда Ємця, за таке рішення проголосували 20 членів, 6 - утрималися. Комітет послався на рішення Конституційного суду від 1998 року, згідно з яким "питання виборчої системи є питанням політичної доцільності".

Відповідно в залі парламенту завтра планується розглянути кожен із зареєстрованих законопроектів.

Зокрема, в парламенті зареєстровано такі законопроекти: №2831 - авторства 12 нардепів від "Батьківщини", №2831-1 - нардепа від "Народного фронту" Миколи Федорука, №2831-2 - групи 18 нардепів на чолі з Андрієм Нарубієм і №2831-3 - нардепа від Радикальної партії Ігоря Попова, БПП Вадима Денисенка у співавторстві з кількома депутатами.

Нагадаємо, місцеві вибори відбудуться 25 жовтня 2015 року. Коаліційною угодою передбачено проведення виборів за відкритими списками кандидатів.

Проект "Батьківщини" передбачає закриті партійні списки на місцевих виборах. Законопроект Миколи Федорука розроблено Асоціацією міст України і передбачає пропорційну систему виборів з відкритими партійними списками для категорії обласних центрів, міст з населенням понад 300 тис. чоловік. За словами Федорука, таких міст в Україні близько 31.

Як писав LB.ua, на сьогодні депутати дискутують з приводу двох інших законопроектів: №2831-2 і №2831-3. Першим пропонується частину рад обирати на багатомандатних мажоритарних округах (сільради, райради, міські ради маленьких міст), а решту - за пропорційною системою відкритих списків (так звана польська модель). Другим - усі ради обирати за відкритими списками, а сільради - за мажоритаркою (так звана німецька модель). Обидва пропонують вибори мерів великих міст у два тури і скорочення кількості депутатів місцевих рад.

Якщо депутати розглянуть всі законопроекти і не затвердять якийсь із них хоча б у першому читанні, то, згідно з регламентом, зможуть повернуться до цього питання тільки на наступній сесії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram