ГоловнаПолітика

Рада дала добро на перезахоронення радіоактивних відходів

Усі роботи буде фінансувати НАТО.

Рада дала добро на перезахоронення радіоактивних відходів
Фото: www.cargonews.ru

У середу Верховна Рада 272 голосами ратифікувала договір із НАТО про перезахоронення радіоактивних відходів часів СРСР, підписаний 2013 року.

Як наголошено в пояснювальній записці, на території України між 1960-м і 1990-м роками було створено кілька могильників радіоактивних відходів, які з 1991 року перейшли Україні без необхідної інформації про характер і властивості цих відходів. Два могильники розташовані в окупованому Криму, один - біля Делятина в Івано-Франківській області, один - біля Цибулевого на Кіровоградщині, ще один - в районі селища Вакуленчук у Житомирській області. Також сховище радіоактивних відходів є на території Донецького казенного заводу хімвиробів, який перебуває під контролем бойовиків.

"Радіоактивні відходи з невстановленим рівнем активності захоронено в приповерхневих сховищах. Деякі з них мають значну активність на рівні десятків, а можливо, і сотень Кюрі. Точні обсяги радіоактивних відходів, а також інженерна конструкція відсіків для захоронення невідомі", - наголошено в проекті.

Договір із НАТО передбачає, що відходи перезахоронять за рахунок спеціального трастового фонду. Всі роботи з перезахоронення відходів заплановано здійснити коштом НАТО під управлінням Німеччини.

Нагадаємо, що Україна планує побудувати ядерний могильник - сховище відпрацьованого ядерного палива - на території Чорнобильської зони відчуження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram