ГоловнаПолітика

Чорновол: нардеп Онищенко став газовим олігархом

Колишній "регіонал" успадкував схеми Януковича

Чорновол: нардеп Онищенко став газовим олігархом
Фото: Макс Левин

В Україні фактично з'явився олігарх у сфері газовидобутку - екс-"регіонал" Олександр Онищенко. Про це сьогодні на брифінгу у Верховній Раді заявила народний депутат фракції "Народний фронт" Тетяна Чорновіл.

Вона зазначила, що 2008 року соратники Віктора Януковича Василь Джарти і Едуард Ставицький почали переоформляти свої газовидобувні підприємства на підставних осіб, щоб прибуток від видобутку газу залишався в нього, а свердловини було неможливо повернути в державну власність. Тоді у ролі директора підприємства "Надра Геоцентр" з'явився менеджер Олександр Онищенко. "Зараз, коли Янукович утік із країни, вийшло так, що його менеджер Онищенко отримав у власність практично всі його підприємства. Раніше йому треба було віддавати 80% наверх Януковичу, тепер Онищенко всі ці кошти залишає, і зараз він насправді дуже багата людина, оскільки мова йде про цілу низку підприємств", - сказала Чорновол.

Так вона прокоментувала вчорашній скандал, який стався в офісі Онищенка в Миронівці, де в неї була бійка з помічником нардепа.

"У приміщенні є дві невеликі кімнати, на яких написано, що тут містилися офіси відомої газодобувної фірми ТОВ "Пласт", а також офіс "Газового альянсу". Коли я зайшла в кімнату, побачила, що на столі розкладені папери, в яких фігурують ті чи інші фірми", - розповіла депутат.

Чорновол зазначила, що дозволи на видобуток газу, видані кишеньковим фірмам, прописані так, що державі заподіюють величезних збитків.

"Усі ці ліцензії після Майдану досі не анулювали, тому що міністр екології Ігор Шевченко - це ставленик того самого Онищенка, який стоїть на сторожі його схем. Онищенко купив у БЮТ цю посаду міністра екології, тому всі ці ліцензії далі чинні, а фірми процвітають", - зазначила нардеп.

За словами представниці "Народного фронту", своїм візитом у Миронівку вона хотіла з'ясувати, які фірми, зареєстровані за цією адресою, далі грабують державу. "Я з'ясувала, що Онищенко - власник фірми "Пласт", фірми "Карпати Надра Інвест", "Газовий альянс". Що найцікавіше - я знайшла документи фірми "Природні ресурси+" - це фірма з дуже скандальною історією. У мене є копія договору, підписаного з ПАТ "Укргазвидобування". Він був підписаний 26 лютого 2014 року, тобто після того, як минуло лише чотири дні після розстрілу Майдану. Цим документом прописано ціну користування надрами в розмірі тільки 1500 грн на місяць", - резюмувала Чорновол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram