ГоловнаПолітика

Висновок Віденської комісії про люстраційний закон виглядає як вирок Кабміну, - думка

Європейські експерти розгромили український закон про очищення влади.

Висновок Віденської комісії про люстраційний закон виглядає як вирок Кабміну, - думка
Валентин загария
Фото: www.sklaw.com.ua

Оприлюднений проект висновків Венеціанської комісії про український закон "Про очищення влади (люстрацію)" є розгромним і містить прямі вказівки на відсутність роботи і невиконання обіцянок українським урядом. Таку думку висловив у коментарі "Українським Новинам" голова вищої кваліфікаційної комісії адвокатури України Валентин Загарія.

"Висновки розгромні. Для уряду це вирок. І, на жаль, це вирок всьому набору інструментів люстрації", - наголосив він.

За словами Валентина Загарії, в тезах проекту описано порушення основних норм Конституції, прийнятих у Європі норм термінів дії та сфери застосування законів. "Таке не виправити косметично. Відкритим текстом сказано, що закон потрібно змінювати, що в такому вигляді він не відповідає ні принципам Європейської хартії, ні нормам Європейського Союзу... Дуже системно розкритикували. Очевидно, що іншого варіанта, крім глибокої переробки Закону, немає", - заявив юрист.

Основним винуватцем такої різкої реакції Віденської комісії Загарія вважає представників уряду, які, по суті, обдурили шановну європейську інституцію, про що прямо написано в проекті резолюції. "З висновків видно, що рекомендації, які дала Віденська комісія півроку тому і які уряд клятвено пообіцяв виконати, просто не взято до уваги. Просто йде глобальний злив! Хоча звичайна, правильна, системна робота могла призвести лише до доопрацювання законів. Наскільки я розумію, представники Мін'юсту не вважали за потрібне провести таку роботу, їм було просто не до цього", - обурився голова ВККА. Він наголосив, що через таку бездіяльність українських чиновників може урватися співпраця з Віденською комісією.

На думку Загарії, сьогодні влада повинна прислухатися до висновків Віденської комісії, які є глибокими і системними, і нарешті почати роботу. В іншому разі сам закон про люстрацію може перетворитися на фікцію. "Потрібно просто засукати рукави і почати працювати. Ми вже бачимо масу прикладів, як звільнені за люстрацією чиновники поновлюються через суди. Це не складно, коли закон суперечить базовим нормам і Конституції. Якщо так піде і далі, закон перетвориться на посміховисько. А репутація й авторитет влади будуть стрімко падати", - спрогнозував юрист.

Розгляд українського закону "Про очищення влади (люстрацію)" й ухвалення остаточної резолюції Венеціанської комісії щодо нього заплановано на п'ятницю, 19 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram