ГоловнаПолітика

Яценюк і Яресько у США провели 30 зустрічей за 48 годин

Лідери уряду обговорювали реструктуризацію боргів та інвестування в Україну.

Яценюк і Яресько у США провели 30 зустрічей за 48 годин
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк і міністр фінансів Наталія Яресько під час візиту у США, який відбувся 8-10 червня, провели 30 зустрічей за 48 годин, повідомила прес-служба уряду.

У тому числі у Вашингтоні відбулися їхні зустрічі з віце-президентом США Джо Байденом, директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард, міністром енергетики Ернестом Монізою, міністром фінансів Джейкобом Лью, міністром торгівлі Пенні Прітцкер, лідерами Конгресу, представниками Демократичної і Республіканської партій.

Одне з основних питань, яке порушували на переговорах, - реструктуризація державного боргу України.

"Позиція всіх сторін: МВФ, міністра фінансів США та уряду Сполучених Штатів - що кожен повинен зробити свій внесок", - заявив Яценюк після зустрічі з Лагард. Він вважає, що пропозиція уряду України про реструктуризацію боргу зі списанням його частини - це ринкові умови, тому що "Україна в такій ситуації, яку неможливо порівняти з жодною іншою - Україна у стані війни з ядерною державою, якою є Росія".

"Іншого шляху, крім як прийняти умови, реструктуризувати борги і дати можливість країні вийти із цієї складної економічної ситуації - не існує", - підкреслив прем'єр.

Яценюк повідомив також, що МВФ зі свого боку готовий підтримати Україну і прийняти рішення про виділення другого траншу вже в першій декаді липня. Для цього, наголосив прем'єр, Верховна Рада повинна прийняти необхідні законопроекти. "Парламент повинен проголосувати за кілька законів, які вже кілька разів обговорювали, вони досить прості і не є політично вразливими для одного члена парламенту", - сказав Яценюк.

Він також додав, що ще однією метою його візиту в США була підготовка до інвестиційної конференції, яка відбудеться 13 липня на двосторонньому рівні.

Нагадаємо, Україна в березні почала консультації про реструктуризацію виплат із власниками своїх євробондів, які було випущено до зміни влади в лютому минулого року. Влада сподівається заощадити протягом найближчих чотирьох років приблизно $15 мільярдів завдяки відстроченню погашення зобов'язань, зниженню купонних виплат і списанню частини основного боргу.

Кредитори України готові тільки на відстрочку виплат, що ускладнює процес переговорів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram