ГоловнаПолітика

Україна повідомила Раду Європи про окупацію своєї території Росією

Київ поклав на РФ відповідальність за порушення прав людини в зоні АТО

Україна повідомила Раду Європи про окупацію своєї території Росією
Фото: www.basilica.ro

В офіційному зверненні України до Ради Європи про призупинення виконання низки статей Європейської конвенції з прав людини Київ уперше документально оголосив на міжнародному рівні, що "зона АТО" окупована Росією.

Текст відповідного звернення України розміщено на сайті Ради Європи, передає "Європейська правда".

Київ неодноразово заявляв, що Крим і Севастополь є територією, тимчасово окупованою Росією в результаті збройної агресії.

У новому листі за підписом міністра закордонних справ Павла Клімкіна підкреслюється, що цей статус мають також окремі території Луганської та Донецької областей.

"Враховуючи агресію Російської федерації проти України, яка відбувалася за участю регулярних (підрозділів) Збройних сил РФ і незаконних збройних формувань, котрі направляються, управляються і фінансуються Російською Федерацією, проводиться антитерористична операція...", - сказано в документі.

"Російська Федерація, яка насправді окупувала деякі території Донецької та Луганської областей і здійснює управління ними, цілком відповідальна за дотримання і захист прав людини на цих територіях, відповідно до міжнародного гуманітарного права і міжнародно встановлених прав людини", - йдеться в заяві.

Отже, Київ покладає на РФ усю відповідальність за порушення будь-яких статей Європейської конвенції з прав людини в зоні АТО.

Нагадаємо, раніше Україна призупинила дію деяких статей конвенції щодо осіб, підозрюваних у терористичній діяльності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram