ГоловнаПолітика

Європарламент відмовився визнавати Росію стратегічним партнером

Відновлення співпраці між Росією і ЄС можливе лише за умови поваги РФ територіальної цілісності України та виконання мінських угод

Європарламент відмовився визнавати Росію стратегічним партнером
Фото: EPA/UPG

Росія в результаті своїх дій в Криму і на сході України більше не може вважатися стратегічним партнером ЄС.

Про це йдеться в тексті резолюції Європарламенту, за який євродепутати голосуватимуть 10 червня.

"На даний момент Росія в результаті своїх дій у Криму і в Східній Україні не може більше розглядатися як або вважатися "стратегічним партнером", - йдеться в документі, повідомляє "Європейська правда".

"Стратегічне партнерство повинно грунтуватися на взаємній довірі і повазі міжнародного права, яке грунтується на демократії, державному суверенітету і свободу вибору внутрішнього конституційного порядку та зовнішньополітичних орієнтацій", - наголошується в резолюції.

У документі також підкреслюється, що відновлення співпраці між Росією і ЄС можливе лише за умови, що "Росія буде поважати територіальну цілісність і суверенітет України, включаючи Крим, повністю реалізує мінські угоди (які включають в себе повний контроль кордону з боку української влади, беззаперечне виведення російських військ і озброєнь і негайне припинення надання допомоги повстанським групам)".

Крім того, європарламентарі вимагають від РФ "припинити дестабілізаційні дії на кордонах ЄС", а також висловлюють занепокоєння через підтримку та фінансування Росією радикальних і екстремістських партій в державах-членах ЄС".

"(Резолюція) закликає Єврокомісію розробити законодавство, яке забороняє фінансування політичних партій в ЄС політичними чи економічними суб'єктами за межами ЄС", - наголошується в документі.

Також європарламентарі закликають Єврокомісію "без зволікання виділяти достатнє фінансування для конкретних проектів, спрямованих на протидію російській пропаганді і дезінформації всередині ЄС".

Нагадаємо, 2 червня Європарламент ввів свої санкції у відповідь на "чорний список" РФ: обмежив вільний доступ до своїх приміщень для посла Росії при ЄС, депутатів Держдуми і Федеральних зборів РФ і призупинив участь у комітеті міжпарламентського співробітництва ЄС-Росія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram