ГоловнаПолітика

Заступник голови СБУ Артюхов покривав знищення унікального військового об'єкта, - нардеп

Силовику пригадали справу про земельну аферу у Броварах

Заступник голови СБУ Артюхов покривав знищення унікального військового об'єкта, - нардеп
Павел Ризаненко
Фото: Макс Левин

Перший заступник Служби безпеки України - начальник Головного управління у боротьбі з корупцією та оргзлочинністю Юрій Артюхов покривав незаконне знищення людьми сина Януковича держпідприємства "Радіопередавальний центр". Таку заяву зробив нардеп від Блоку Петра Порошенка Павло Різаненко на прес-конференції, пише "Цензор".

"З 2013 року я веду розслідування щодо розкрадання у державного підприємства "Радіопередавальний центр", яке знаходиться у веденні Держспецзв'язку, 94 гектари землі, унаслідок чого державу позбавили активу вартістю у 300-400 мільйонів гривень. Знищений унікальний "Радіопередавальний центр", який міг передавати у часи війни сигнали на короткій та середній хвилі на 95% території України", - розповів Різаненко.

За його словами, тривалий час звернення до правоохоронних органів щодо цього злочину не мали ефекту, "оскільки за ним стояв такий собі Віктор Поліщук, який не соромився себе іменувати як "смотрящий" сина Януковича за Київською областю".

"Після Майдану за моїми зверненнями порушили кілька кримінальних справ, внесено відомості до реєстру кримінальних правопорушень. Одна справа була в МВС, інша - в СБУ. У СБУ справи дуже активно розслідувалися у квітні-травні минулого року, проте після підвищення пана Артюхова розслідування зупинили", - повідомив народний депутат.

За словами Різаненка, Артюхов неодноразово пропонував йому зустрітися з Поліщуком і "домовитися", але він відмовився.

У результаті, зазначив він, коли Артюхов прийшов на посаду першого заступника голови СБУ, "5 томів справи півроку лежали "мертвим вантажем", слідчого усунули, а в лютому 2015 року за вказівкою чиновника справу закрили".

"Завдяки рішенню Генеральної прокуратури, яка здійснювала нагляд, рішення СБУ було скасовано, а справу відновлено, хоча особливо не розслідується. Паралельно треба віддати належне МВС: головне управління у Київській області вручило підозри низці осіб, які входили у злочинне угруповання", - резюмував Різаненко.

Нагадаємо, у 2013 році Броварська міськрада фактично подарувала власнику "Ельдорадо" Віктору Поліщуку понад 90 га землі.

Схема передачі землі побудована так. Спочатку міськрада проголосувала за передачу земель колишнього держпідприємства "Радіопередавальний центр" в оренду 48 громадянам для ведення особистого сільського господарства. Потім всі вони в один день і за допомогою одного нотаріуса передали свої ділянки приватному підприємству "Інтер-профіт". Відразу після цього депутати з подачі мера Броварів Ігоря Саможка проголосували за те, щоб ці землі отримали новий статус - під промислову забудову.

На сесії міськради стверджувалося, що на цій землі планується побудувати логістичний центр, холодильні склади та фармацевтичний завод Bayer (представники компанії потім спростували цю інформацію). Але чомусь цей проект перед депутатами представляв вже не "Інтер-профіт", а "Техенерготрейд". Виявилося, що ці компанії мають багато спільного.

Засновником "Інтер-профіту" виявився Володимир Тимошенко, який раніше працював директором "Техенерготрейд". А власником "Техенерготрейда" був Віктор Поліщук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram