ГоловнаПолітика

Журналісти визначили ворогів преси

Антирейтинг очолили Ярема і Коломойський.

Журналісти визначили ворогів преси
Фото: http://imi.org.ua

Інститут масової інформації та Незалежна медіа-профспілка України визначили десятку фігурантів щорічного антирейтингу "Вороги преси".

Протягом квітня працівники мас-медіа подавали кандидатури посадових осіб, які за останній рік порушили право на свободу слова і перешкоджали діяльності журналістів.

За підсумками експертного голосування, перше місце в антирейтингу розділили екс-генеральний прокурор України Віталій Ярема й олігарх і медіа-власників Ігор Коломойський.

"Протягом прокурорської каденції Яреми не розслідували побиття і стрілянину з травматичної зброї по журналістах з боку спецпідрозділів на київському Майдані. А Ігор Коломойський визнаний "ворогом преси" за запровадження цензури в ЗМІ холдингу "1+1 media" і нецензурну лайку на адресу журналіста "Радіо Свобода" Сергія Андрушка, який висвітлював конфлікт в компанії "Укртранснафта" в березні 2015 року", - повідомляють організації.

Друге місце антирейтингу посів олігарх, власник Inter Media Group Дмитро Фірташ за цензуру і джинсу в ЗМІ свого холдингу.

На третьому місці - екс-виконувач обов'язків генерального прокурора Олег Махніцький, якому поставили систематичну бездіяльність у розслідуванні побиття журналістів, у тому числі під час сутичок із силовиками на Майдані.

Окрім них, у першу десятку потрапили:

олігарх і медіа-власників Рінат Ахметов - за цензуру і джинсу в ЗМІ власного холдингу "Медіа Група Україна";

екс-заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар - за побиття в березні 2015 року журналістів програми розслідувань "Наші гроші" (телеканал "ЗІК") біля маєтку, який, за розслідуваннями ЗМІ, належить Чеботарю;

міністр внутрішніх справ Арсен Аваков - за систематичну бездіяльність у розслідуванні побиття журналістів, у тому числі під час сутичок із силовиками на Майдані;

екс-народний депутат від ВО "Свобода" Ігор Мірошниченко - за побиття в.о. генерального директора НТКУ Олександра Пантелеймонова в березні 2014 року.

Також цього року ІМІ та НМПУ ввели дві спеціальні категорії в антирейтингу, в яких об'єднали порушення прав медійників на українській території, яка не підконтрольна офіційній владі.Туди потрапили ДНР, ЛНР і російські бойовики на Сході України, а також влада окупованого Криму."Окупована територія України в Донецькій і Луганській областях залишається небезпечною зоною для роботи журналістів. За рік там зафіксовано 21 побиття журналістів, 35 фактів погрому бойовиками редакцій, які відмовлялися з ними співпрацювати, 80 випадків цензури, щонайменше 64 журналістів викрали, вони перебували в полоні терористів від декількох годин до декількох місяців (досі залишається в полоні у Луганську журналістка Марія Варфоломєєва). У зоні проведення АТО за цей час загинули 8 журналістів, серед них - 6 росіян, італієць і фотокореспондент української газети "Сегодня" Сергій Ніколаєв. Українські журналісти, які залишаються працювати на окупованих територіях або їздять туди, щодня наражаються на небезпеку", - зазначають медіа-організації.

Щодо влади Криму, то їй закидають грубе порушення прав журналістів і погіршення ситуації зі свободою слова. Від початку анексії Криму зафіксовано 37 фактів перешкоджання роботі журналістів, 37 випадків побиття працівників ЗМІ, 32 випадки цензури, 13 фактів викрадення або незаконного утримання журналістів, а також 11 фактів нападів на редакції. Влада окупованого Криму закручує гайки незалежним і кримськотатарським ЗМІ, проводить обшуки у журналістів і залякує їх.

Нагадаємо, минулого року рейтинг не складали.

2013 року ворогами преси були визнані тодішні прем'єр Микола Азаров, президент Віктор Янукович і міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram