ГоловнаПолітика

Рада зняла недоторканність із Клюєва

Колишнього "регіонала" підозрюють у великій афері

Верховна Рада у середу дозволила притягнути до кримінальної відповідальності Сергія Клюєва (Опозиційний блок).

За таке рішення проголосували 287 народних депутатів. Проти проголосували два нардепи, дев'ять утрималися.

Генеральна прокуратура підозрює Клюєва у заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство) в особливо великих розмірах. Справу проти Сергія Клюєва розслідують за ст. 190 і ст. 191 Кримінального кодексу України.

Згідно з поданням ГПУ, у 2007 році брати Сергій і Андрій Клюєви через підконтрольні фірми вирішили взяти участь у приватизації 74,99% акцій ВАТ "Завод напівпровідників" (Запоріжжя), але не мали на це права, оскільки їхні фірми не володіли необхідними патентами і технологіями.

Щоб обійти це обмеження, Клюєви вирішили використовувати підприємство, яке мало такі патенти, але не мало грошей. Для цього підійшло кіровоградське ТОВ "Силікон". На початку 2007 року Сергій Клюєв зустрівся з представником "Силікону" Г.І. Коганом і запевнив, що профінансує придбання акцій Заводу напівпровідників за умови подальшого рівного розподілу активу між Клюєвими і "Силіконом". Коган погодився.

Згодом підконтрольні Клюєву фірми переказали "Силікону" необхідні кошти - і компанія виграла аукціон. Проте згодом Клюєви переконали Когана, що необхідно укласти додаткові угоди між "Силіконом" і їхніми фірмами, за якими "Силікон" потрапив у боргову залежність від Клюєвих і втратив контроль над придбаним заводом.

У результаті Клюєви через свою австрійську компанію "Актив Солар Холдинг ГмбХ" заволоділи акціями Заводу напівпровідників.

Також Клюєву закидають заволодіння державними коштами, виділеними Укрексімбанком та Державним агентством інвестицій і розвитку на розвиток підприємство.

Перший заступник генерального прокурора Володимир Гузир, виступаючи у Раді, заявив, що стосовно Клюєва розслідують й інші епізоди, але ГПУ наразі не готова висунути звинувачення за ними. Нардеп же наголосив, що його переслідують з політичних мотивів, і відкинув звинувачення.

Сергій Клюєв, молодший брат Андрія Клюєва, почав політичну кар'єру у 2002 році, ставши депутатом Донецької обласної ради. У 2006 році він уперше потрапив до Верховної Ради за списком Партії регіонів, був членом постійної делегації ВР у Парламентській асамблеї Ради Європи.

У наступному скликанні - з 2007-го по 2012 рік - був заступником голови парламентської фракції ПР.

У січні 2014 року голосував за пакет "диктаторських" законів, які суттєво обмежували права громадян та свободу слова.

У 2013-2014 роках був власником ТОВ "Танталіт", на яке була оформлена резиденція "Межигір'я", де проживав колишній президент України Віктор Янукович.

Нагадаємо, 5 березня ЄС продовжив санкції проти Сергія Клюєва, проте в Європі зажадали більше доказів його провини у кримінальних порушеннях. Інакше в червні скасують санкції проти депутата.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram