ГоловнаПолітика

Рада відмовилася довірити Хмарі відбір членів антикорупційного агентства

Депутати мотивували це рішення приховуванням факту судимості

Рада відмовилася довірити Хмарі відбір членів антикорупційного агентства
Алексей Хмара

Верховна Рада відмовилася обрати до складу конкурсної комісії з відбору членів Національного агентства із запобігання корупції виконавчого директора Transparency Іnternational Олексія Хмару.

За ухвалення проекту постанови №2922 проголосували 35 депутатів при мінімально необхідних 226. Раніше лише 72 депутати погодилися перенести розгляд цього питання.

Хмару було рекомендовано для обрання антикорупційним комітетом Ради.

Фракція "Народний Фронт" відмовилася голосувати за його кандидатуру. зокрема, депутат Тетяна Чорновол з парламентської трибуни заявила, що в молодості Хмара був судимий за "квартирну крадіжку", він нібито викупив ці відомості з обласного реєстру, проте вони залишилися в загальнодержавному реєстрі. Її слова підтвердив депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук. Також проти кандидатури Хмари під різними приводами висловлювалися й інші депутати.

Заступник голови антикорупційного комітету Віктор Чумак заявив, що його фракція вирішила голосувати "за", зазначивши, що Хмара брав участь у розробці більшості антикорупційних законопроектів. При цьому Чумак підкреслив необхідність перевірити правдивість висунутих звинувачень.

Голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв (партія "Самопоміч") назвав звинувачення на адресу Хмари "дуже серйозними" і запропонував перенести розгляд цього питання, а депутатів від усіх фракцій - увійти в робочу групу при профільному комітеті для розслідування цієї інформації.

Головуюча на засіданні віце-спікер Ради Оксана Сироїд також закликала депутатів створити робочу групу і перенести розгляд проекту постанови до закінчення розслідування.

Всього до складу конкурсної комісії увійдуть 8 членів: 4 - від громадських організацій та по 1 від Президента Петра Порошенка, Ради, Кабінету Міністрів і Національного агентства з питань державної служби. Комісія муситиме вибрати 5 членів Нацагентства.

Нагадаємо, 18 березня уряд ухвалив рішення про створення Нацагентства із запобігання корупції. Кабмін прогнозує завершення конкурсу з відбору членів Нацагентства до кінця липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram