ГоловнаПолітика

Саакашвілі зібрався успіхом в Одесі підірвати російську ідентичність

Колишній президент Грузії запропонував придивитися до геополітики.

Саакашвілі зібрався успіхом в Одесі підірвати російську ідентичність
Фото: Юлия Сущенко

Якщо українська влада досягне успіху в Одесі, це матиме неабиякий вплив на ситуацію в Росії, заявив голова Одеської обладміністрації Михайло Саакашвілі.

"Одеса - це частина їхнього менталітету. Це частина їхньої спадщини, того, що допомагає зрозуміти їхню душу. А це означає, що якщо ми почнемо досягати успіху в Одесі і підемо в правильному напрямку, це матиме неабиякий вплив на ситуацію в Росії", - сказав Саакашвілі в інтерв'ю ВВС.

"Я думаю, це принципова причина того, що Медведєв так істерично відгукнувся про моє призначення, або ж російським ЗМІ була дана інструкція атакувати мене з усіх боків. Я думаю, вони розуміють, що поставлено на карту. Мова йде не так про мою особистість; це новий шанс, новий початок для регіону, який має стратегічне значення не тільки для російських військових або експансіоністських інтересів, а й для їхнього власного внутрішнього менталітету", - додав він.

У Саакашвілі також запитали, чому раніше від відмовився від посади віце-прем'єра України, не захотівши позбуватися громадянства Грузії, а тепер погодився стати головою ОДА і прийняти українське громадянство.

"По-перше, уряд Грузії, я маю на увазі нинішню владу, висунув проти мене звинувачення, які для решти світу здаються смішними... Однак цілком реально, що зберігаючи грузинський паспорт, я приречений на взяття під варту в Грузії. Це тимчасова ситуація, але,попри це, для мене це сувора реальність. Я змушений жити за межами Грузії через свій статус обвинуваченого, тільки тому. Інша причина - це те, що Одеса тісно пов'язана із ситуацією в Грузії. Якщо коли-небудь Одеса - боже упаси! - впаде, тоді і Грузію можуть стерти з карти - ось що їх об'єднує. Це так очевидно, якщо ви уважно придивитеся до геополітики регіону. Тому, звичайно, я зважив і на грузинські інтереси, коли погодився на цю пропозицію. Це справжня лінія фронту у протистоянні Путіну, в боротьбі з корупцією та у створенні нових стандартів для України й усього регіону", - розповів він.

Нагадаємо, 30 травня Саакашвілі призначили головою Одеської обладміністрації. Новий голова ОДА пообіцяв зробити з Одеси економічне диво і столицю чорноморського регіону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram