ГоловнаПолітика

Місцеві вибори мають відбутися за відкритими списками, - Ємець

У Раді є чотири варіанти нового виборчого закону

Місцеві вибори мають відбутися за відкритими списками, - Ємець
Леонід Ємець
Фото: nfront.org.ua

Щоб місцеві вибори восени відбулися за відкритими списками, новий виборчий закон необхідно прийняти протягом найближчих двох тижнів, заявив нардеп Леонід Ємець, коментуючи проект №2831-2, зареєстрований у Верховній Раді.

"Людина вибирає сама. Не партія, не керівники партії, не спонсори партії чи ще якісь люди у Відні або іншій іноземній столиці. Людина приходить, бачить партію, яка подобається, кандидата, який подобається, персонально цього кандидата записує. Це і є відкриті виборчі списки", - пояснив Ємець, який є одним з авторів законопроекту.

Він також додав, що для сіл і селищ пропонується залишити мажоритарні округи у зв'язку з невеликою кількістю жителів, які там проживають. "Ми просто не бачимо сенсу, коли 500 осіб мають обирати не одного депутата від своєї громади, а проводити там обрання партійні", - цитує Ємця прес-служба партії "Народний фронт".

Депутат додав, що в парламенті зареєстровано кілька альтернативних проектів, але не всі з них містять пункти про відкриті списки. При цьому він нагадав, що коаліційна угода чітко передбачає, що вибори мають відбутися за зміненою системою - з відкритими виборчими списками та виборами мерів великих міст у два тури. "Все. Це аксіома. Вона не обговорюється в частині того, що її можна змінити. Є коаліційна угода - ця обіцянка має бути виконана... Якщо парламент цей закон не прийме, значить він не виконав коаліційну угоду, значить він порушив обіцянку, дану українському народу", - підкреслив Ємець.

Окрім проекту 2831-2, зареєстровані також проекти №2831 авторства 12 нардепів від "Батьківщини", №2831-1 авторства нардепа від "Народного фронту" Миколи Федорука та №2831-3 авторства нардепа від Радикальної партії Ігоря Попова та ще кількох депутатів.

Нагадаємо, місцеві вибори відбудуться 25 жовтня 2015 року. Напередодні Президент Петро Порошенко виключив їх перенесення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram