ГоловнаПолітика

Раді запропонували кардинально реформувати закон про місцеві вибори

У парламенті зареєстрували вже чотири законопроекти на цю тему.

18 народних депутатів 28 травня зареєстрували у Верховній Раді законопроект про місцеві вибори (№2831-2).

Як повідомляє прес-служба громадянської мережі ОПОРА, документ готували за участю неурядових організацій.

Документ передбачає:   

запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками на виборах обласних і міських рад у великих містах з кількістю виборців понад 90 тисяч;    

введення багатомандатної мажоритарної виборчої системи на виборах сільських, селищних, міських рад у малих містах з кількістю виборців до 90 тис., районних, районних у містах рад. При цьому в кожному окрузі будуть обирати від 2 до 4 депутатів;    

проведення виборів міських голів у великих містах (не менш ніж 90 тис. виборців) у два тури. Якщо розрив між кандидатами в першому турі становить менш ніж 20%, то для економії коштів другого туру не проводитимуть;

скорочення кількості депутатів місцевих рад (у середньому на 30% від нинішнього складу); прозоре і підзвітне фінансування передвиборних кампаній (звіти про надходження і використання коштів виборчих фондів і до дня голосування, і після опублікування результатів виборів); обмеження політичної реклами, щоб здешевити кампанію і спонукати кандидатів агітувати виборців безпосередньо; введення гендерних квот (кожен третій або кожна третя у списку - чоловік чи жінка, для кандидатів за партійними списками до Верховної Ради Криму, обласної ради, міської ради міста з кількістю виборців не менш ніж 90 тис.).

 

Авторами законопроекту зазначено заступника голови Верховної Ради Андрія Парубія; 8 парламентаріїв з Блоку Петра Порошенка - Олександра Черненка, Світлану Заліщук, Владислава Голуба, Сергія Лещенка, Мустафу Найєма, Іванну Климпуш-Цинцадзе, Андрія Вадатурського, Павла Різаненка; 7 народних депутатів з Об'єднання «Самопоміч» - Наталію Веселову, Руслана Сидоровича, Олега Лаврика, Ярослава Маркевича, Ірину Сисоєнко, Олену Сотник, Вікторію Пташник; двох із "Народного фронту" - Олену Бойко та Леоніда Ємця.

Водночас нардеп від Радикальної партії Ігор Попов (екс-голова Комітету виборців України) у співавторстві з кількома депутатами зареєстрував свій варіант законопроекту про місцеві вибори (№2831-3).

У своєму фейсбуці він пояснив, що не задоволений пропонованою нормою про відкриті списки лише у великих містах.

"Про закон про місцеві вибори: проект Парубія-Черненка реально класний. Робоча група включила туди купу прогресивних норм. Але, на жаль, в нього заклали міну у вигляді мажоритарної виборчої системи з відповідними ризиками підкупу виборців. Автори пропонують провести вибори за відкритими списками лише в близько 60 місцевих радах (облради і міста 90 тис. +), в інших кількох тисячах рад (це без сіл) - багатомандатна мажоритарка. Крім підкупу, другий ризик - занадто багато різнотипних виборчих систем в один день на одній дільниці. Комісії та виборці можуть робити помилки частіше, ніж завжди. Тому члени робочої групи Попов і В. Денисенко і внесли ще один проект - з німецькою моделлю відкритих списків - універсально для всіх, крім рад сільрад. Не пройде наш - я підтримаю ідею колег і буду вносити поправки на друге читання. Якщо візьмуть за основу наш - усе найкраще з тексту колег будемо включати так само в поправки на друге читання", - написав Попов.

Крім цих двох законопроектів про місцеві вибори, в Раді зареєстровано ще два - №2831 авторства 12 нардепів від "Батьківщини" і №2831-1 авторства нардепа від "Народного фронту" Миколи Федорука.

Нагадаємо, місцеві вибори відбудуться 25 жовтня 2015 року. Напередодні Президент Петро Порошенко виключив їхнє перенесення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram