ГоловнаПолітика

Україну восени оберуть у Радбез ООН

Країна не має конкурентів у групі.

Україну восени оберуть у Радбез ООН
Фото: un.org

Україну восени дуже ймовірно оберуть членом Ради Безпеки ООН, заявив постійний представник України в організації Юрій Сергєєв.

"Принцип виборів до складу непостійних членів Ради Безпеки базується на регіональному підході. В ООН є п'ять регіональних груп. Саме від цих груп за принципом ротації обирають членів Ради Безпеки ООН. Зараз від Центрально-Східної європейської групи, до якої належить Україна, в Радбезі ООН перебуває Литва. Цього року ми йдемо на вибори. У нас наразі немає конкурентів у групі", - сказав він в інтерв'ю "Главкому".

Для того, щоб Україну обрали, вона повинна отримати підтримку двох третин голосів тих, хто буде в залі засідань Генасамблеї ООН.

За словами Сергєєва, Росія не зможе перешкодити Україні стати непостійним членом Радбезу.

"Росія, звичайно, може проводити якусь кулуарну роботу, когось переконувати нас не підтримати. Але не думаю, що це їй вдасться, їхній набір підтримки - це 11 країн, як ми бачили під час ухвалення Резолюції минулого року

(резолюцію на підтримку територіальної цілісності України, прийняту Генасамблеєю ООН 27 березня 2014 року, не підтримали 11 країн: Вірменія, Білорусь, Болівія, Куба, КНДР, Нікарагуа, Росія, Судан, Сирія, Венесуела та Зімбабве, - ред.)", - сказав дипломат.

Після обрання діяльність України буде спрямована на

реформу Радбезу ООН. Дипломати будуть домагатися, щоб були уточнені і чітко закріплені механізми безумовного притягнення до відповідальності порушників статуту ООН, надто коли йдеться про акт агресії.

Сергєєв вважає, що у статут ООН також слід включити можливість скерування верифікаційної місії, щоб оцінити факти агресії на місцях.

Нагадаємо, Рада Безпеки ООН складається з 15 членів, серед яких п'ять постійних (Китай, Росія, Британія, США і Франція) і десять непостійних членів, яких обирають на дворічний термін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram