ГоловнаПолітика
Спецтема
Россия

Бізнесмен в еміграції розповів, як давав хабарі Путіну

Путін підтримував "робочі відносини" з лідерами тамбовського ОЗУ

Бізнесмен в еміграції розповів, як давав хабарі Путіну

Бізнесмен Максим Фрейдзон, громадянин Росії та Ізраїлю, розповів про корупцію у Санкт-Петербурзі 1990-х років, до якої були причетні Володимир Путін, який керував тоді Комітетом із зовнішніх зв'язків мерії, і Олексій Міллер, який працював його заступником.

Фрейдзон дав розлоге інтерв'ю радіостанції "Свобода", в якому розповів про свою кар'єру бізнесмена у 1990-х роках. За його словами, йому доводилося мати справу з Володимиром Путіним, який обіймав високий пост в адміністрації Санкт-Петербурга, і з іншими представниками нинішньої бізнес-еліти Росії. Зокрема, Фрейдзон сказав, що, отримуючи дозвіл на створення підприємства з виробництва зброї для правоохоронних органів, він дав Путіну хабар у розмірі десятьох тисяч доларів, і гроші передавав через Олексія Міллера, який зараз очолює "Газпром".

Бізнесмен говорив в інтерв'ю про те, що в Санкт-Петербурзі давно існувало тісне співробітництво злочинних спільнот зі спецслужбами, і, за його словами, Путін підтримував "робочі відносини" з лідерами тамбовського ОЗУ.

Фрейдзон подав до суду Південного округу штату Нью-Йорк позов проти російських компаній "Газпром" і ЛУКОЙЛ, вимагаючи компенсації за власність, яку, за його словами, у нього викупили незаконно. Позов Фрейдзона стосується його частки в компанії "Совекс", викупленої "Газпромом" і Лукойлом, і на цьому етапі суд не взяв його звернення до розгляду, оскільки імовірні правопорушення, про які йде мова, здійснювалися в Росії. Але бізнесмен оскаржив це рішення, аргументуючи свою позицію тим, що у Росії він справедливого суду не доб'ється, до того ж, повернення в цю країну пов'язане з небезпекою для його життя. Він використовував американський закон про постраждалих від рекету і корумпованих організацій, щоб підкріпити свою позицію.

Слід зазначити, що напередодні прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив про інформаційну атаку на Володимира Путіна. За його словами, до Кремля звернулися британське і американське видання з проханням про інтерв'ю і передали практично однакові за змістом питання. За словами Пєскова, питання викликали "здивування". Багато з них стосувалися тем, описаних Фрейдзоном в інтерв'ю, у тому числі і про хабарі, якими бізнесмени розраховувалися з чиновниками за допомогу в реєстрації своїх підприємств.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram