ГоловнаПолітика

На проект "Стіна" витратили 160 млн грн

Використовували кошти, виділені Заходом

На інженерно-технічне облаштування українсько-російського кордону (проект "Стіна") вже витрачено 160 млн грн.

Про це заявив прем'єр Арсеній Яценюк під час інспектування міжнародного пункту пропуску "Сеньківка" (Чернігівська обл.), де сходяться російський, український і білоруський кордони.

"Загалом витрачено 160 млн грн, які Україна отримала як технічну допомогу", - цитує прем'єра Укрінформ.

За словами прем'єра, проект покликаний забезпечити електронний контроль над кордоном. Сигнали про порушення будуть надходити оператору контролю на кордоні із відеокамер і безпілотників.

Нагадаємо, про початок реалізації масштабного проекту "Стіна", який передбачає інженерне облаштування більш ніж 3 тисяч кілометрів українсько-російського кордону, прем'єр Арсеній Яценюк оголосив півроку тому. Серед завдань проекту - зупинити нелегальну міграцію, контрабанду, проникнення диверсійних груп і переміщення зброї та радіоактивних матеріалів.

Втім, як пізніше з'ясувалося, далі гучних заяв справа не зрушила. Яценюк пояснив це тим, що взимку будувати не дозволяли погодні умови. 14 травня уряд затвердив план заходів інженерно-технічного облаштування українсько-російського державного кордону (проект "Стіна"). Реалізація проекту займе 4 роки (2015-2018) і обійдеться в 4,1 млрд гривень. У 2015 році повинні витратити трохи більше за 1 мільярд гривень.

Передбачено: риття протитанкових ровів 4 х 2 метри; облаштування невибухових інженерних загороджень; фортифікаційне обладнання опорних пунктів і позицій (на 250, 120, 60 і 10 осіб); обладнання контрольно-слідової смуги завширшки 5 метрів, яку дискуватимуть двічі на місяць; прокладку рокадної дороги; закупівлю та встановлення металевих спостережних веж заввишки 17 метрів; встановлення систем відеоспостереження; встановлення веж спостереження і зв'язку (40 метрів); встановлення бойових дистанційних модулів, обладнання центрів спостереження та бойового ураження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram