ГоловнаПолітика

Рада дозволила громадянам знімати хабарників на приховану камеру

В Україні запроваджується інститут громадського обвинувача

Рада дозволила громадянам знімати хабарників на приховану камеру
Фото: mvs.gov.ua

Верховна Рада дозволила громадянам знімати хабарників на приховану камеру. Отримані таким чином докази злочину можна передавати слідчому, і вони визнаватимуться в суді.

Про це йдеться в ухваленому в п'ятницю законопроекті №1165 про введення інституту громадського звинувачення, за який проголосував 231 депутат.

"За законом, громадському обвинувачу надається право використовувати спеціальні технічні засоби неофіційного отримання інформації. При цьому отримані таким чином докази за будь-яких умов повинні визнаватися допустимими", - наголошується на сайті Ради.

Громадським обвинувачем може бути будь-яка фізична або юридична особа, яка безпосередньо є потерпілим від кримінального злочину або якій стало відомо про вчинення злочину щодо інших осіб. Щоб отримати цей статус, необхідно подати слідчому, прокурору заяву, повідомлення про вчинення відповідного злочину і заява про проведення кримінального провадження у формі громадського звинувачення.

Ухвалений законопроект декриміналізує контрабанду спеціальних технічних засобів неофіційного отримання інформації і їхнє незаконне придбання, збут або використання. Також виключено статтю 195-5 Кодексу України про адміністративні порушення, за  якою передбачається адміністративна відповідальність за незаконне зберігання таких спецзасобів.

Нагадаємо, що Україна є найбільш корумпованою країною Європи і однією з найбільш корумпованих у світі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram