ГоловнаПолітика

Україна сподівається на підтримку суверенітету з боку учасників Східного партнерства, - радник прем'єр-міністра

Від Ризького саміту очікується підписання Меморандуму про надання Україні допомоги обсягом майже 2 млрд євро

Україна сподівається на підтримку суверенітету з боку учасників Східного партнерства, - радник прем'єр-міністра
Даниил Лубкивский
Фото: facebook.com/danylo.lubkivsky

Уряд України очікує рішучу підтримку суверенітету держави учасниками саміту Східного партнерства, який розпочався сьогодні в Латвії.

Про це заявив на брифінгу в Будинку Уряду радник прем'єр-міністра України Данило Лубківський.

"Східне Партнерство - спільна ініціатива Європейського Союзу та шести країн-партнерів. Це різні країни, з різними політичними прагненнями. Але ми сподіваємося, що всіх об'єднує бажання діяти відповідно до загальноєвропейських стандартів і принципів верховенства права, демократії, вільної торгівлі, солідарності, і дотримання фундаментальних принципів міжнародних відносин і цивілізованого співіснування", - підкреслив Лубківський.

При цьому він зазначив, що, "уряд України надає великого значення саміту Східного партнерства, який матиме практичний, робочий характер, що є доброю ознакою діалогу".

«Безумовно, Ризький саміт відбувається в складних міжнародних умовах - в умовах збройної агресії Росії проти України. Саме тому уряд України очікує, що учасники саміту підтвердять свою рішучу підтримку суверенітету, незалежності, територіальної цілісності нашої держави, непорушності її кордонів, а також право держав Східного партнерства вільно вибирати напрямок свого розвитку, визначати і реалізувати свої амбіції, свої прагнення, устремління у відносинах з ЄС", - сказав також Лубківський.

За словами радника прем'єр-міністра, необхідно говорити про істотне підвищення ролі Східного партнерства у питаннях забезпечення стабільності і безпеки. Саме тому уряд підтримує сьогоднішню заяву канцлера Німеччини Ангели Меркель, яка говорить про продовження і підвищення значення Східного партнерства.

"Це дуже важлива ініціатива, яка дозволяє не залишити країни, які стали співорганізаторами Східного партнерства, наодинці з агресором, один на один з Російською Федерацією, чия нинішня агресивна політика створює загрозу як для міжнародного миру, європейської безпеки і стабільності, так і підриває основи міжнародного права і того світопорядку, який визначений основоположними міжнародними документами сучасності", - підкреслив Данило Лубківський.

Від Ризького саміту очікується підписання Меморандуму про взаєморозуміння між ЄС та Україною щодо надання третьої програми макрофінансової допомоги Україні обсягом майже 2 млрд. євро. Також планується ухвалення підсумкової Декларації саміту. Очікується також схвалення тристоронньої заяви України, Грузії та Молдови, в якій три держави, які підписали і почали імплементацію угод про асоціацію з ЄС, позначать своє бачення подальшої реалізації євроінтеграційного курсу.

"Важливим є компонент якісної допомоги з боку Європейського Союзу нашим змінам і виконання угоди про асоціацію, - підкреслив Лубківський. - Що стосується України, то принциповою позицією Уряду України є безумовне виконання Угоди про асоціацію з ЄС, включаючи угоду про зону вільної торгівлі, без вилучень, зупинок і затримок".

Пр цьому радник прем'єра зазначив, що 8 травня Єврокомісія оприлюднила доповідь щодо прогресу України у виконанні Плану дій щодо лібералізації безвізового режиму. Україна досягла значного прогресу у виконанні критеріїв всіх 4-х блоків.

"Треба продовжувати розмову про майбутнє. І тут мова про надання "європейської перспективи" державам-партнерам, які успішно реалізують угоди про асоціацію та передбачені нею системні реформи", - зазначив Данило Лубківський, додавши, що "фактично це - стимул і визнання". Нині залишаються частково виконаними питання за деякими напрямками, оскільки повністю вони мають бути закриті до кінця року.

"Ми йдемо у графіку, в нормальному ритмі, і дуже важливо, щоб цей ритм зберігався. Для цього є чітка політична воля і Президента України Петра Порошенка, і прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, і уряду й постійне наполегливе заохочення громадянського суспільства, яке підтримує уряд", - зазначив Данило Лубківський.

Він висловив сподівання, що українська делегація привезе вагомі результати з цього важливого форуму.

Четвертий саміт Східного партнерства, який проходить у Латвії, почався сьогодні ввечері. У Ризькому саміті візьмуть участь глави держав/урядів 28 держав-членів ЄС та шести держав-партнерів - України, Грузії, Молдови, Азербайджану, Білорусі та Вірменії. Українську делегацію на саміті очолює Президент України Петро Порошенко. Європейський Союз представляють президент Європейської Ради Дональд Туск і президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram