ГоловнаПолітика

Рада дозволила надавати соцдопомогу малозабезпеченим, які володіють землею

Призначення соцвиплат не залежатиме від наявності землі

Рада дозволила надавати соцдопомогу малозабезпеченим, які володіють землею
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада надала малозабезпеченим сім'ям, у власності або володінні яких є земельна ділянка площею понад 0,6 га, право на отримання державної соціальної допомоги.

За ухвалення в цілому законопроекту №1350 проголосували 255 депутатів при мінімально необхідних 226.

Зокрема, із ст. 7 закону "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" вилучено пункт, згідно з яким допомога не призначається у разі, коли у власності чи володінні малозабезпеченої сім'ї (крім сімей, що складаються лише з дітей та осіб, які досягли 65-річного віку або є інвалідами I і II групи, та сімей, в яких є діти-інваліди) є земділянка площею понад 0 6 га, крім випадків, коли така земельна ділянка з незалежних від сім'ї причин не приносить дохід.

"Соцдопомога малозабезпеченим сім'ям (середньомісячний сукупний дохід яких з поважних або не залежних від них причин нижчий від прожиткового мінімуму для сім'ї) надається у грошовій формі в розмірі, що залежить від розміру середньомісячного сукупного доходу сім'ї", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Зазначається, що єдиним критерієм визначення права малозабезпеченої сім'ї на отримання соцдопомоги є підрахунок середньомісячного сукупного доходу, а не встановлення фактів володіння чи користування земельною ділянкою.

Крім того, підкреслюється, що в разі отримання доходу сім'єю від користування ділянкою, це буде включатися в підрахунок доходу, що буде впливати на прийняття рішення про надання (або відмову) соцдопомоги.

Таким чином, вказується, що право на отримання соцдопомоги не можна пов'язувати з фактом наявності або відсутності земельної ділянки (у тому числі звертається увага на те, що ст. 46 Конституції гарантує право на соцзахист всім громадянам, забороняючи привілеї чи обмеження, в тому числі за ознаками майнового стану).

Нагадаємо, 2 березня Рада збільшила щомісячну соцдопомогу малозабезпеченим сім'ям з дітьми на 250-500 гривень залежно від їхнього віку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram