ГоловнаПолітика

Рада призначила двох членів ВРЮ

Третю кандидатуру з парламентської квоти узгодити не вдалося.

Рада призначила двох членів ВРЮ
Фото: www.dyvys.in

Верховна Рада призначила Олексія Маловацького й Ірину Мамонтову членами Вищої ради юстиції.

Вони вже прийняли присягу в сесійній залі.

За призначення Маловацького проголосували 269 депутатів. Він - висуванець Блоку Петра Порошенка, депутат Київської міської ради від фракції "УДАР-Солідарність" на посаду члена Вищої ради юстиції за парламентською квотою.

Маловацькому 36 років (народився 9 січня 1979 р.). У нього вища освіта - магістр міжнародного права (спеціалізація - міжнародне приватне право) і перекладач з англійської мови, аспірантура за фахом "Фінансове і адміністративне право".

У 1999 році Маловацького зарахували на посаду юрисконсульта в компанії "Юридичне бюро "Рижого", у 2003 році склав іспит на право займатися адвокатською діяльністю в Київській обласній кваліфікаційно-дисциплінарній комісії, 2007 року зарахували на посаду юрисконсульта компанії "Юридичне бюро "Бонтар і Бондар", у 2009 році заснував і очолив юридичну компанію "Юс Новітас", а з лютого 2015-го працює там юристом.

Він також був заступником керівника юридичної служби під час позачергових виборів Президента (в штабі Петра Порошенка) і позачергових парламентських виборів (у штабі партії "Блок Петра Порошенка") у 2014 році.

Маловацького включили у виборчий список Блоку Петра Порошенка (на позачергові вибори Ради 26 жовтня 2014 р.) під №84.

За призначення Мамонтової, кандидатуру якої висунула фракція "Народний фронт", проголосував 261 депутат.

Мамонтова - колишній голова Оболонського районного суду Києва. Народилася 11 листопада 1967 року.

У 1985 році почала працювати діловодом у Мінському (Оболонському) районному суді Києва, потім обіймала посади судового виконавця, старшого судового виконавця. У 1994 році закінчила юридичний факультет Київського національного університету імені Шевченка.

У січні 1996 року була призначена на посаду судді. У 2004 році стала заступником голови Оболонського райсуду.

Була головою суду в період з жовтня 2010 року по січень 2014 року (у січні 2014 року Мамонтова відмовилася заарештовувати активістів Євромайдану, а після цього добровільно пішла у відставку з посади голови суду).

Третього члена ВРЮ мали узгодити фракції Радикальної партії, "Самопомочі" та "Батьківщини", проте у вівторок їм це зробити не вдалося.

Як раніше заявляв голова фракції БПП Юрій Луценко, призначення двох членів ВРЮ дозволить запустити роботу цього органу - вже призначених членів ради достатньо для кворуму. Він спрогнозував початок роботи ВРЮ вже через кілька тижнів.

Нагадаємо, Вища рада юстиції, до повноважень якої входить відбір суддів на посади, не працює вже близько року. Спробу сформувати її торік заблокували в судах.

У ВРЮ повинні входити 20 осіб - по троє від Верховної Ради, президента, з'їзду суддів, з'їзду адвокатів, з'їзду представників юридичних вишів, двоє від конференції працівників прокуратури, а також - за посадою - голова Верховного Суду, міністр юстиції і генеральний прокурор.

Напередодні з'їзди адвокатів, працівників прокуратури та юридичних вишів обрали по двох членів ВРЮ, а Президент заповнив свою квоту. Таким чином, до ради вже обрано 11 людей, ще троє увійдуть до неї за посадою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram