ГоловнаПолітика

Порошенко скоротив список одержувачів диппаспортів

Президент ускладнив перетин кордону чиновниками

Порошенко скоротив список одержувачів диппаспортів
Фото: www.president.gov.ua

Президент Петро Порошенко скасував дію понад 10 указів, які регламентували питання видачі дипломатичного та службового паспортів, і підписав новий - "Про дипломатичний та службовий паспорт України".

Згідно з цим документом, список одержувачів дипломатичних паспортів різко обмежується.

Зокрема, його отримують на термін перебування на посаді Президент, спікер Ради, прем'єр, голова МЗС. Раніше до цього списку входили також віце-спікери і постпреди України при міжнародних організаціях.

Крім того, не враховуючи дипломатів, отримати диппаспорт на час службового відрядження можуть нардепи, члени Кабміну, голови Конституційного та Верховного судів, секретар РНБО, голова Адміністрації президента, а також голови та члени делегацій України на міжнародні переговори.

Раніше на нього могла претендувати також ціла низка інших чиновників, у тому числі Генпрокурор, голова СБУ, голова НБУ, голова ЦВК, губернатори і голови облрад, голови вищих спеціалізованих судів тощо.

Тепер не всі вони мають право навіть на службові паспорти. Наприклад, це стосується губернаторів і голів обласних рад.

Нагадаємо, що власники дипломатичних і службових паспортів користуються правом полегшеного і безвізового в'їзду в низку країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram