ГоловнаПолітика

Україна мріє про першу хвилину миру, - Порошенко

Президент не сумнівається, що Донбас і Крим буде звільнено від окупантів

Пам'ять загиблих у Другій світовій війні українці вшанували міжнародною акцією "Перша хвилина миру".

На урочистому заході з нагоди Дня пам'яті та примирення був Президент Петро Порошенко разом з дружиною Мариною, повідомляє прес-служба глави держави.

Президент зазначив, що сьогодні Україна вперше в європейському форматі відзначає День пам'яті та примирення і "дивиться на власну історію, нарешті, своїми очима, а не крізь московські окуляри".

Порошенко підкреслив, що протягом довгих шести років Другої світової війни сотні мільйонів людей в десятках країнах мріяли про першу хвилину миру, яка настала 8 травня рівно 70 років тому.

"Про таку хвилину мріємо і ми з вами. Вона настане, в Україні знову запанує мир. Я обіцяю робити для цього все можливе. І неможливе теж робити. Не сумніваюся, що ми переможемо, адже захищаємо свою рідну українську землю. І Донбас буде звільнено від окупантів. І Крим буде звільнено", - сказав Глава держави.

Президент підкреслив, що ніхто не має права монополізувати перемогу над нацизмом і використовувати її для своєї імперської політики, тим більше  щодо України. "Перемога 1945 року - спільне досягнення всього прогресивного людства, антигітлерівської коаліції і народів колишнього Радянського Союзу", - сказав Президент.

О 23:01 було оголошено "Першу хвилину миру" і запалено чашу з вічним вогнем. Присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих. Після цього в небо запустили кульки зі світлодіодами - "Маки пам'яті", пролунав гімн ЄС "Ода радості".

Як відомо, о 23:01, згідно з актом капітуляції, в 1945 році над Європою нарешті запанував мир і було припинено бойові дії.

Нагадаємо, 8 травня на території Меморіального комплексу "Національний музей історії Великої Вітчизняної війни" відбуваються пам'ятні заходи на честь Дня пам'яті та примирення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram